keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Tuntematon hengenpelastaja 1951.

9/5-2012.
Ekku Mattila
selvänäkijä.


Alahärmän   syntymäkodistani on noin 2 kilometriä  vanhaan uimapaikkaan..autiosaari
nimeltään.
Saari  sijaitsee Kanhkan Maurin  ja Keskelän Oivan talojen kohdalla ,joen rannassa noin 100  metrin päässä. Saaren ja joen rannat ovat noin 20 metrin päässä toisistaan...aika matalaa ja saarelle pysyi kävelemään matalammasta kohtaa,jossa on itse uimapaikka...vettä noin 50 senttiä.
On vuosi 1951  ja  vanhempani olivat menneet jonnekin kyläilemään...ja tiukasti määränneet ette sitten kersat mene  missään tapauksessa uimaan autiosaareen...ette  mee.
ja mehän menthin...jalat vilisten...minä  ja kummatkin siskoni  ja Pakan  Pauli...joka oli tavallaan mukamas  vahdissa...hällä ikää 13 vuotta,,,siskoni   8  ja 10  ja mä itte  kuuden nurkilla.
Muut uimaan, saaren rannan tuntumaan..minä itte koetin ongella napata  affenia...
Saaren pituus on suunnilleen 50 metriä  ja uimapaikassa on sillä kohtaa vettä metrin verran,mutta jos menee pitemmälle ..alavirtaan,,,joki syvenee äkkiä. Silloin alkaa vetää voimakas virta joka syntyy siitä kun saaren kummaltakin puolelta virtaa vettä yhtäaikaa  .
Siskoni, 10 vuotias ui  ja ei huomannut että virta oli salakavalasti kuljettanut  häntä  saaren ohitse  suoraan kovaan virtaukseen,eikä millään pystynyt uimaan rantaan.
Tajusin siskoni hädän hänen huutaessaan apua,mutta emme voineet mitenkään auttaa, sillä se vene jolla seisoin ja ongin oli kettingillä lukossa ,eikä airoja ollut näkyvillä...ja me huusimme ja vänäjimme kovaan ääneen...(vänäätä  on Härmäläisittäin  itkeä,huutaa,parkua..)
Mutta annas olla...Keskelän Oivan   heinäpelloilla oli kesävieras Hesasta , paraaikaa haravoimassa
noin 14 vuotias,kun hän kuuli kovan metelimme,ryntäsi   paikalle  ja tajusi asian...
Hän loikkkasi suoraan veteen,jossa siskoni oli jo ollut muutaman kerran täysin upoksissa..sai kun saikin hukkuvasta kiinni  ja veti siskoni rantaan...jossa heti aloitti elvytyksen...
Ja se auttoi.
Nyt tulee asian kummallinen kohta....kukaan ei tuntenut kesävierasta  Hesasta...hän tuli...meni heinäpellolle haravoimaan,,,pelasti siskoni varmasta kuolemasta...ja lähti takaisin Helsinkiin...
Vanhempani koettivat useasti saada selville tytön nimen kiittääkseen,,,mutta kukaan ei tuntenut
häntä....kummallinen  juttu....vai mitä??
Siskoni kertoi että  kymmeniä vuosia  hänen nenässään tuntui  kamala veden maku..ja aina kun
hän näki vedenpintaa,vaikka autolla ajaessaan,,se maku tuli hänen nenäänsä...
Kuka  oli pelastaja?
Mistä hän tuli??
Minne hän meni???


9/5-2012.
Ekku Mattila.