tiistai 26. helmikuuta 2013

Tappoiko Metanoli häävieraan..???

26/2-2013.
Ekku Mattila.
Selvänäkijä.
Aikamatkaaja.


Kävin tänään kattopelliä ostamassa yhdessä pellifirmassa  ja siellä kuulin seuraavan jutun.
Muutama vuosi sitten oli yksi nuoripari menossa vihille  ja koska morsmaikun isse oli hiljakkoin tehnyt pontikkapannun....niin siitä saisi hyvää boolia häävieraille.
Ja   niinpä  ensimmäinen  mäski ..160 litraa.. suhisemaan (tuli kuulemma 18 prosenttista ) ja kahden viikon kuluttua se  sähköllä toimivaan pannuun  ja  parin  tunnin päästä  alkoi  korven kirkasta lorista.
40 litraa valmista ainetta tippui .. ja  väkevääkin, että naamaa väännytti.
75 prosenttista säästettiin kylän tutuille,noin viisi litraa  ja muusta sekoitettiin 30 prossaista pontikkaboolia. Juu.
Ja kuulemma päähän  män....huhheijaa ja pontikkaa pullo...huhheijaa....huhheijjaa....
Häävieraiden naamat senkun punotti  ....valssi soi   ja lattiat tömisi.
Mutta annas  olla.....vieraiden joukossa oli yksi sellainen....hiukkasen  vaikia  luonteeltaan  ja hän oli sellainen riidanhaastaja kännis että myös täysin selvinkinpäin  ja kovalla äänellä hän kiekui...."noh..onkos sitä viiinaa....onkos sitä viinaa eikä millään meinannut tarpeekseen  saada pontikasta...ei millään...
Ja kun isäntä sen huomasi,niin tarjoamaan sekä antamaan pontikkaa himiävälle yhden 75 prosenttisen putelin....kas...tuas on...otappas siitä....toson....
...ja niinhän siinä kävikin,että puoli pulloa kipattuaan häävieras istahti ensin tuvan penkille ja sitten siitä pikkuhiljaa eteiseen ja siihen sitten sammui  lattialle.
Noin 10 minuutin kuluttua joku häävieras huomasi,että yksi juhlijoista on aivan hiljaa,naamaltaan oudon vihreä,sekä  kummasti koraji....ja eikun   ambulanssia kutsumaan,sekä pillit vinkuen sairaalaa kohden.
Aamuun mennessä mies oli kuollu.
Kuulemma hänellä oli paha sokeritauti  ehkä  sydänvikakin  ja tiesmitä muita ongelmia.....juu....mutta (kuulemani mukaan)  pontikasta ei laskettu tarpeeksi Metanoolia mäkeen  ja "alaa" vähän tunteville lukijoille....tiedoksi...;Metanoli on vahva myrkky  jota tulee aina ensimmäiseksi  kun pontikkaa rupee keittelemään.
Vanhat pontikankeittäjät sanovatkin...."ensimmäinen litra anna aina pirulle"  eli sen pitää nakata pois,eikä missään tapauksessa  juoda.Metanolia tulee aina ensin ja sitten pontikkaa.Jos pannun lämpötila ylittää 95 astetta alkaa tulla isoprobanolia  ja sitten probanolia..joten  88 astetta on sopiva lämpötila.Kyllä iso ja pikkuprobanoliakin voi kitata,mutta se maistuu kissinkuselle,sillä hiiva että sokeri on palanut....liiassa kuumuudessa...heh...heh....joo...hmpttt...(näin olen kuullut...)
Sama Metanoli on kilpa-autojen polttoaine sekä rakettien myös.
Vähintäänkin sen juomisesta menettää näkönsä  ja  surkeimmissa tapauksissa henkensä.
Vai mitä ?

26/2-2013.
Ekku Mattila.
Selvänäkijä.
Aikamatkaaja.