perjantai 26. huhtikuuta 2013

Katso ihmistä.

26/4-2013.
Ekku Mattila.
Selvänäkijä.
Aikamatkaaja.
Ruusuristi.
Mestari.


Tapani mukaan istuskelin autossani kun Milla vaimoni kävi Kauhajoen Halpahallissa ostoksilla.
Olen aina pitänyt   erilaisten ihmisten tarkkailusta jo selvänäköisyyteni takia sekä aivan "muutenkin " vaan.
¤¤¤¤¤¤¤
Tuossa saapuu kauppaan läpeensä maailmaan kyllästynyt eronnut sekä työtön harmaata hiuksissaan , alta nelikymppinen nainen.Maitoa pitää saada,pullaa sekä kaffia,pesuainetta tiskikoneeseen ja  rasvapurkki rohtuneille käsille. Lihaakin ostaisin,mutta ei ole varaa.Voi tätä kurjuutta koko olemus kertoo.
Tuolla rientää pirteä juuri naimisiin mennyt kaksikymppinen tyttönen.Askeleet kopajaa,kiire on kiire,Pertti mieheni tulee illalla töistä.Hänelle työkengät ostan,uuden pusakan ja samppoota hiusten pesuun.Lihamureketta ja perunaa  ruuaksi,vanhanmallinen soosi porajamaan.Kyllä on hienoa olla ja elää.
Tilillä pankissa  viiskymmentätuhatta Euroa. Ei mitään hätää.
Tuolla laahustaa vanha ja väsynyt,kahdeksankymmentä takana,selästä sattuu,ikänsä oli kolmivuorotyössä.Voi tätä tuskaa.Saisi loppu jo tulla.Jos nyt kuitenkin vasta ensi vuonna.Sisko on sairas,hoitajaa tarvii.
Tuolla  kiljuu teinilauma,hihitystä ja pirteyttä, takakenossa liikkuvat,tytöillä raitoja hiuksissaan.Jalassa farkut,liian pienet.Pojat tökkivät vahingossa mukamas.Rintoihin koskevat.Nuoruuden himoa ja  askellusta,tieltä pois te hitaat ja vanhat.Meidän on maailma.Meidän.Kuolema on kaukana.Ei mitään hätää.
Tuossa astuu köyhä ja apea,maidon vain haen,perunapussin.Suolaa on kotona,muut sain paketista eeuun.Unia näkee sota-ajasta. Ihme,kun  hengissä selvisin.Viikko pitäisi pärjätä,en, sossuun en mene.Mieluimmin kuolen.Kenties se tästä kuitenkin,kerralla päivien.Illalla laitan saunan.
Tuolla  näkyy selvästi rikas,kas Kaisahan se saapuu  firmoja monta.Jalasjärvelläkin kenkäkauppa.Uudella Volvolla,näköjään neliveto.Katsokaa minua.Eilen tulin ulkomailta, kaksi viikkoa auringossa.Näettekö hipiäni.
Rahalla saa.Voi,voi teitä hitaita.Antakaapas tietä.Kesällä ostan Kokkolasta hallin.
Ahaa..ja kukas se tuolla...??..kaupasta ulos.Selvästi  häpeillen,vilkuilee,vilkuilee,nuori mies kunnolla kuusitoista, korvissaan kiekurahelyt.Niin, varastin makeisia, miten toi sydämeni hakkaa,pelkoa ja kummaa huumetta.Onnistuinpa jälleen kerran.Elämä on ihanaa.
Hyvälle maistuu. Karamellit.



26/4-2013.
Ekku Mattila.
Selvänäkijä.
Aikamatkaaja.
Ruusuristi.
Mestari.