sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Varsinais Suomen suojeluskunnat...

26/5-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Tapasin (sattumalta?)..Luutnantti Helmer Niemisen  suvun jäseniä.Nieminen oli ollut aikoinaan Turun harjoituskoulun johtajana .Väinö Palmu oli piirikanslian päällikkö,sekä  Ahto Laurila piirikanslian  kanslisti.
7 Elokuuta  1917  oli se varsinainen  suojeluskunnan alkamisajankohta jota  "kirjakauppias"  lähti innolla eteenpäin viemään.
 Kalle Pien oli se   tunnetuin aktivisti  ja hänen voimakkaalla panostuksellaan  suojeluskunta-aate sai todella kovasti ilmaa siipiensä alle.Miten  monta kertaa Luuntantti Nieminen piti Samppalinnassa  luentoja kuinka paikka olisi vallattava jos siellä olisi ollut vihollisen joukkue muutaminen  kuularuiskuineen.
Suojeluskuntia perustettiin  ensin  Loimaalle,Alastarolle sekä muihinkin lähikuntiin.
Vaikka hyvin hankalaa oli ainakin alussa saada Suojeluskunta-aate etenemään,niin siinä  oli korvaamattomana apuna   maaherra  Collan.Hänen  puoleensa sai aina kääntyä  ja aina auttoi  hyvillä neuvoillaan.Collan oli rehti ja suora,hyvin innostunut  ammattisotilaana  suojeluskuntatyöstä .Hän oli koko maakunnan rakastama  ja ihailema.Vain hän  käski   "Anderssecinkin"  istumaan,vaikka oli itse  "vain maaherra".
"Tursunperän Jussilan  poika Mynämäeltä" osasi kerätä tarvittavat rahavarat ja niinpä  Varsinais Suomi  lahjoittikin  suuria summia  "Maakuntarahastoon".
Yhä edelleenkin kuuluu "historiarillisia"   äkseeraushuutoja Loimaan paraatikentältä...."Tuntumus...niskaojennus..pää pystyyn...kiväärit oikein..."  Aamusta kello 05,00 iltaan  21,00 ja sitten nukkumaan.
Ja jostakin kajahtaa  ...."Viel on Suomi voimissaan,voi vainolaisen hurmehella peittää maan ".
Seuraavien muistoa kunnioittaen
Lyseolainen  Into  Impivaara.Kaatui  Ahlaisissa 15 vuotiaana.
Lyseolainen  Väinö .J.Taponen. Kaatui   Pullilassa 14 vuotiaana.
Annamme muistoruusun Turun  wanhan  paloaseman  pihamaalle.
Siellä oli VarsinaisSuomen Suojeluskunnan alku sekä juuri.
Pro Patria.

26/5-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Jk: ...vallattomalle....ysi liikkuu edelleen... 29/5 on  radion vierellä,joka on aina auki.