keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Arsenikkia Lapuan patruunatehtaalla ...

24/7-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olin syntymäkodissani   Alahärmässä käymässä ja takaisintullessani pysähdyin Lapualla erään tuttuni luona.
Ennenkuin huomasimmekaan  juttu luiskahti vuoteen  1932 Huhtikuuhun  ja  Everstiluutnantti  Friz Emil  Volter   Asplundiin ja erityisesti hänen hämärään kuolemaansa.
Asplund oli Lapuan patruunatehtaan johtajana, pidetty henkilönä , sekä kehittänyt   tulevan Suomikonepistoolin ysimillistä patruuna sekä kivääriämme mallia "ukkopekka". Tämän patruuna oli 7.62 X 39 ja siitä oli eräs nimeltä mainitsematonkin maa myös kiinnostunut.
Asplundilla oli ja tuli kotiapulaiseksi  Jenny  Mirjam  Anttila,voidaan sano nyt  että "tuosta noin vain"  ja pääsi samalla käsisi työantajansa tärkeisiin papereihin. Ja sitten se Adolf....mies ei mistään ja onnistui muutamalla  hillomunkilla että limonaadilla pääsemään Jennnyn suosioon ja sitäkautta Asplundin toimistoon (kin?).
Ja sitten.....kylläpä senaikainen kopiokone suraji ja tärkeät patruunatiedot villahti erääseen maahan ja sitäkautta Suomipoikiamme omat   koirat purivat.Moni taistelijamme  kaatui meiltä varastettujen  tehopatruunoiden voimaan.
Ja tuli se toinen   Huhtikuinen päivä 1932.Arsenikkia  Everstiluutnantti Asplundin   lihapulliin ja mies kerralla hiljaisten miesten kuoroon. Niin   kuoli Suomalainen Jääkäri mallia   1915.Everstiluutnantti Fritz  Asplund.Lapuan patruunatehtaan  johtaja.
Entäs  reservin luutnantti   Vilho  Armas  Pentikäinen ??????? Yleisesikunnan valokuvausosastolla työskennellyt pas...eiku ...upseeri....sama..pas...eiku mies,joka loikkasi  Rajajoella työnantajansa venäjän  syliin,kun maa  alkoi polttamaan kapeitten kinttujensa alla ???Penttikäinen  paljastui vakoilijaksi. Kieroksi maanpetturiksi joita oli Suomi pullollaan juuri vuonna 1932.Ja noin 7 vuotta Mainilan laukauksiin.....jup.
Jo silloin huomattiin,että  Pentikäinen oli napannut LKP  paperit taikka ainakin  niiden tarkat kopiot ,sekä valtavan määrän muita salaisia asiakirjoja.
Tälläistä naputtelin tälläkertaa  ja nyt tuloo runo ;
" Und  um mieh  her Weleh ein Gesang,
Von munter Waldgefieder !
Ihc  horehte  da Wog! Stunder lang,
auf  ihre Morgenlieder,
Von fern n  rief mir in stolzer Ruh,
Der  kukuk seinen namen zu... ( Zu.....!!).
...
Näin....ja vallattomalle......(.tulivuori purkautuu koko ajan...)

24/7-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.