sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Maapallon koko...pieni on !

28/7-2013.
Ekku   Mattila.
Aikamatkaaja.


Lähdettiin Millavaimoni kanssa pyörällä Seinäjoelle aamulla kello 05,15 ja tultiin takaisin noin tunti sitten.
Siinä me   juteltiin  kilometrimääristä ja miten  120 km onkin lyhyt matka,mutta maapallon koko....täh?
Maapallo.....!!! juuri tämä sama kivi/vesipallo jossa asumme....ja miten se onkaan loppujen lopuksi aika  pieni!
Pieni on....
pieni......
Nimittäin....minulla on ollut ajokortti vuodesta 1964 saakka.Ajoin ammattimaisen rekkakortin Ylihärmäläisen autokoulu Keskitalon kautta keväällä kuusineljä.Ensimmäinen autoni oli....  (heh) venäläänen volga ja vuosimallia 1958.Voi jesus miten se söi pensaa!   Ainakin saralla kilomeeterillä se lottasi  pentsiiniä sellaiset 20-25 litraa! Ja kaiken huippuna siinä mallissa oli iskarit sellaiset nestemalliset.Putkissa  juoksi jotain öljyä ja kyllä se hyvää kyyttiä antoi,mutta kun nekin putket vuoti koko ajan.
Oli mukana oltava sitä   iskariöljyä 20 litrainen kanisteri.Joo.Kun ajelin Ylihärmän paikkeille.Pränniin,niin se kanisteri oli melkein tyhjä....takaisin tullessa perse kolaji..meinaan auton perä....raapi  maata....melkein.
Volga maksoi 1000 markkaa ja kun mun kuukausipalkka oli 180 markkaa,niin kallista auto oli.Taikka liian pieni palkka.
Jep.
Ainiin...siitä  maapallon pienuudestahan piti kirjoittaa. Ostaa pätkäytin vuonna 1987 Audi 80 ;sen.Soli vain vuoden vanha ja se sama auto on mulla yhä. "Seittemäsautona".Ostohetkellä sen mittarissa oli vaan 23000 kilometriä ja  siis melkein uusi .Just sisäänajettu.
Nyt mittarissa on 440000 kilometriä ! Iesus !!!..440000   tuhatta kilometriä !!!
Siis.....aika tarkkaan kymmenen kertaa maapallomme ympärysmitta !!!...Nooh....on mulla muitakin autoja ja useasti kolmekin samalla kertaa.Ostin Kriikkulan Arilta Kurikasta ns näköharhamersun . Pitkän.Yhdeksän hengen ja vuonna  1997.Sen vuosmalli on 1976 ja arvakkaapa mitä ? Kun sen ostin,niin  auton mittarissa oli 2,500000 miljoonaa kilometriä !!  Nyt   kolmemiljoonaasatayhdeksänkymmentätuhatta kilometriä !! 3,190000 km !!!
Huomaa että olen ollut aika paljon tien päällä.
Ja kolaria tasan nolla.
Pieniä raapooksia on.Risuista etupäässä.
70 boonusta.
Jaahas....Lasketaanpa yhteen noin suurinpiirtein  kilomeeterit. Tulee jotakin miljoonasatatuhattakilometriä ! Ja vain kahdesta autosta !  Minulla on ollut useita kymmeniä autoja ja osa muutaman kuukauden ja osa viikon/kaksi.Jos niidenkin ajokilometrin lasketaan yhteen,siis ajamani,niin.......?
Siis....olen kiertänyt maapallon noin 21 kertaa !!!  Autolla !! Ajamalla !! 49 vuoden aikana ! Taikka oikeastaan  "vain"  kahdessakymmenessäkuudessavuodessa !...26 ;ssa vuodessa !!!  täh??
Noin 40000 km/vuosi ! Siis joka vuosi kerran maapallon ympäri !   Polttoaine ja muut kulut?  Taidanpa jättää laskematta......parempi niin......joo..
Voihan peersketti !!
Kyllä maapallomme on pieni !
Maapallo on todella pieni.
Pieni on.

28/7-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.