lauantai 21. joulukuuta 2013

Huonosti tapettu possu 1954.

21/12-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Koska tuo Joulu on senverran lähellä  että paan muisteleen yhden   Wanhan  siihen liittyvän muistelon. Tämä tapahtui olllessani suunnilleen 8  vuotias ja  sattui parisen viikkoa ennen Joulua.
Siis ...
Kuten jokaisella  maatalon  perheellä ,niin meilläkin oli lihotettu porsasta joulupöytään pantavaksi.Sille oli kiikutettu senverran ruokamössöä ,että tämä oli läskistynyt niin ,että Isä pyöräili  siantappajan luokse...lahtaamisesta sopimaan.. Hän oli nainen, jo vanha siihen aikaan. Ainakin 70 vuotias.Riski  ja isokokoinen mummeli.Amalia oli nimi.Jarkko Suon  ,eli  nykyisen laulajan  Lauri Tähkän  Isän   äitee. Terveisiä Markulle, Jarkon isselle.. käytiin  yhtäaikaa  Voltin  koulua.....Taas  Amalian mies oli Toivo. Ainiin....siis.....mihkä mä jäinkään..???
Niin....
Ja meidän talon pihaan Amalia saapui.  Pyöränsä jopparilla rottinkinen laatikko,jossa oli possuntappamiseen tarvittavat välineet.
Todella terävä kirves   ja puukkoja kolme kappaletta.Kerninen essu kans.Kerni on ku muavi nykyysin.
Joo.Saattaa veri  näet roiskahdella.  Suajaessu.
Sika kökötti karsinassaan autuaan tietämättä tulevasta kohtalostaan.Siantappaja Amalia pyysi Äitiäni laittamaan porsaan eteen  emalivadin ,jossa oli  pulla/leipämössöä. Ja voi että se näköjään maistui tulevalle   Joulukinkulle.Maiskis  maiskis röh..röh  slöts  slöts  vaan kuului.
Slöts....slöts...
Mutta annas peijaana olla ....sillai puolisalaa  ja yhtäkkiä, Amalia  täräytti kirveensä hamarapuolella sikaa suoraan nuppiin.....töms..mutta osui niin  huonosti, ettei porsas siitä iskusta tokeentunut.Ei.ei ja ei.
Jumalattomasti kiljuen  eläin karkasi avonaisen karsinan ovesta  pois.Suoraan navetan ovesta pihalle ja pakoon tavatonta haipakkaa !!!   Korvat vaan heilui ylös ja alas .Häntä sojotti  piliviä  kohden. Oli se todella näky.Oli.Vakuutan sen. Ja sika juoksi....kiljui  ja juoksi.....
Juaksi.
Kohden toiskanmäkeä ja turvaa.Kiljuen kuin....sika...vinossa kipittäen.Ruikku ..sanonko... mistä..lentäen....
.....??...
Ja me perässä.Amalia ensin.Kirvestä heiluttaen.Äiteeni sitten ja viimeisenä minä.Lumi vaan pöläji.
Noin sadan metrin  päästä huonosti tapettu sika viimein kyykähti kyljelleen. Pökertyi kerralla ja  sen me joukolla takakintuista  raahattiin  takaasin .Nyt navetan eteen.Velttona se lahtauspaikalleen tuli.Turvastaan verta valuen.Ei enää kiljunut.Ei kiljunut enää.
Nyt...kuulkaa lapsoset...ny tuloo raakaa tekstiä....jos alaikääset tätä lukee  , niin menkääpä  vaikka aipodianne käpälöömään. Sillä  Amalia laittoi  sian kaulan alle suuren pesuvadin ja eiku puukolla elukan kurkun   poikki .Juu.
Niin....minä...noin 8 vuotias...nostin sikaa takajaloosta..jotta kuulemma kaikki veri valuisi pois.Yhä edelleen hiukan sätkivästä porsaasta.Kuulemma sian syrän pitää lyörä,että kaikki veri valuu pois.Juu.Karvaasista takajaloosta kiinnipitäen. Hiukan se enää   potki .Ja kuuma veri vaan höyrysi. Sitten tulikuumaa vettä kualleen sian karvaaselle iholle ja Amalia  puukolla kalttasi.Karvat pois.Ettei hampahiin tartu.
Karvat.
Joo.
Noh...tunnin verran...Äitee kanniskeli   possunsisälmyksiä  saunan höyryävään vesipataan ,jossa sualaasta vettä.Laitteli sinne kuusenoksia ja katajanmarjoja.Je keitti ainakin 12 tuntia.En nyt sitä tarkkaan muista,mutta kauaa kuitenkin.Ja kyllä se padallinen todella hyvälle haisi..eiku tuoksui.Nam. Se oli klasusoppaa .(persk....suali/sisälmyskeittoa...ääh  !)
Niin....sinertävä munuaanen oli hyvää.Kiäli kans ,sekä keuhkot .Sudäntäkin maistettiin.Ja voi ettää niitä verimakkaroota! Ihan rasva suupielistä tirskui.Niin ja se kinkku....uunis paistettu .Joulupöyrässä kökötti .Ainakin  kolomesenttinen  läskikerros lihan päällä. Oli  sekin hyvää.
Ainiin...
En nyt osaa sanoa..että minkä ihmeen (??!!??) takia.....mutta sianlihan syömisen lopetin vuonna 1970  .Heh  heh. Vaikken oo Juutalaanen ,niin sika ei enää maistu.Taikka kukas sen tietää vaikka oonkin.
Juutalaanen meinaan.
Täh?

21/12-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.