tiistai 31. joulukuuta 2013

Issen tynämiitti ja pum !

31/12-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Koska taas on uusivuosi ja muistin yhden tapahtuman Wuosien takaa ,niin kirjoitan siitä.
Väinö isäni oli  laturi ja panostaja  ja präjäytteli siis kiviä sekä kantoja.Jo polvenkorkuisena tresajin isäni mukana ja oli mukamas hienoa kun   "ampu tuloo"  kuului ja sitten jumalatoon jymährys.
Noh...siihen aikaan 1955 luvulla ei harrastettu nykymaailman tyylistä uudenvuodenilotulitusta.Ei.Korkeintaan kannettiin pellolle vanha traktorin rengas ja se palamaan .Vähän niinkuin pääsaisvalakia keväällä.
Toinen noh.....minä sen tietysti keksin ,vai olisko ollu  Kanhan Mauri...vai Kalliokosken Urpoko..vai   Mattilan Penttikö...että ettitään Väinö  isäni tynykätkö ja  teherään pumpum....
Tottakait se löyrettiiin..se paikka oli pihapiirimme vanha aitta ,ihan nurkassa siellä..melkein katon rajassa se oli...kaksi tynämiitiipötköä  ,kierukka mustaa aikatulilankaa sekä  kupärinvärisiä   tulilankanalleja pienessä laatikossa ,jossa oli sahajauhoa.
Koska itte tynyä oli vähän ,niin  leikattiin  pötköstä vaan sellainen peukalonmittaanen pala.Onneksi  ...!
Se työnnettiin tyhyjään asperiinipurkkiin ,sellaaseen alumiiniseen.Tynyn sisään  nalli ,jonka sisällä oli jumalattoman lyhyt musta aikatulilanka.Vaan muutaman sentin...........ja...
Eikun lähellä olevalle kärmesmäelle.
Ilta lähenteli kuuden paikkeilla ,kun   me  päätettiin kajauttaa se uurenvuarenjutky.31/12.1955.  Juu.
Muut oli senverran viisaampia ,että menivät lymyyn suuren kiven taakse ..mutten  mä.Siinä kyyristelin polovillani ,kun mikäkin ulukolaanen muslimi  ja tulitikulla tulilanka palamaan.Koska en ollu varma että syttyikö se lanka,niin toisen kerran siihen palavan tulitikun tökkäsin....mutta paloihan se....siiiih  ja PUM !
PUM !
Perseelleni lensin.Suoraan taaksepäin.Samoin päässäni ollut pipo.Tein ainakin kolome volttia kerien  ja en nähnyt mitään.Päässäni kaikui kun olisin ollu kirkonkellon sisällä.Luulin että multa  meni näkö pois ,mutta kyllä se hetken kuluttua tuli.Meinaan se näkö. Kuulokin tuli kumma kyllä.
Ja voi hel...eikun sveitsi  kun ne jätkät nauroi !
Ne hohotti   naamat punaasina ja eniten Kankhan Mauri. Ihan vedet sen silmistä tippui.Multa taas noki sekä kaikenmaailman roskat.Naamastani   juu.  Tukkani sojotti sikinsokin.  Pipo roikkui  katajapuun oksalla.
Voitte olla aivan varmoja että mun naamaani kirveli sekä kuumotti ainakin muutaman päivän.Kulmakarvani kärähti sellaasiksi valakoosiksi puuterijauhoksi.Ripset  hävisi kerralla ja kun saunaan menin pläsiäni pesemään , väkevää saippuaa kans   ja  voihan jumankautta.......teki ilikiää....teki !
Niinkuin olisin pensaa iholleni nakannu.
Onneksi  en sokeeksi tullu.
Oli se jytky!
Sanoos Timo Soinikin !

31/12-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Pum !
Ainiin...Hyvää   uutta vuotta  2014 !
Pum !