perjantai 3. tammikuuta 2014

Alahärmän kirkosta lisää Wanhoja muistellen.

3/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Jo kuusikymmenluvulla kuulin ensikerran ,että alunperin Härmän kirkosta piti tulla paljon vaatimattomampi ,kun se nykyisin on. Entinen kansakouluopettaja Elias Laakso kertoili että kesken kirkon suunnittelun muutettiin piirrustuksia ja alettiin  työskennellä harmaan kiven kanssa.
Jo talvella 1899 kuljetettiin paikkakunnan lähialueilta perustuksiin tarvittavia kiviä,niitä halkaistiin paikan päällä räjäyttämällä sekä rekipeleillä raahattiin hevosten vetämänä tulevalle kirkon paikalle.
Sitten....aivan yllättäen kirkosta tulikin komia ja siitä voimme jokainen olla samaa mieltä.
Siis....nyt menemme Vaasaan....noin vuoteen 1896 (?)  luvun loppupuolelle ja Vaasassa sijaitsevaan pankkiin.Yhtäkkiä pankkiin syöksyy rosmo ,joka kirveellä surmaa 4 henkilöä pankkisalissa sekä varastaa  valtavan summan rahaa.Saaliiseen kuuluu niin kulta/hopearahoja ,sekä setelikantaa.Säkkitolkulla.
Pankkirosvo pääsee pakenemaan  hevoskärryillä ja suuntaa poispäin Vaasan alueilta ,kärryssään todellinen saalis. Päästyään Ylihärmän paikkeille rosvo huomaakin että hänen perässään on etsijöitä , etunenässä Härmäläänen  jahtivouti.   Senaikainen nimismiehen tapainen.
Jahtivouti oli  paappani veli.Hurja sekä täysin omistautunut työlleen.Hänen suustaladattava pistoolinsa  on kirkkoa vastapäätä olevassa museossa.Käykää ihmeessä katsomassa.
Varas   pakeni kirkon lähellä olevalle metsätielle,jossa  oli suuria kivenlohkareita  ja erään sellaisen juureen  piilotti (ko?) saaliinsa.
Ja jatkoi pakomatkaansa kohden Jepuaa ,mutta ennen   Uuttakaarlepyytä joutui kiinni.Oikeuteen nelosmurhaajana ja Vaasan linnaan että ovi kolahti.Senverran oli rosmo kovapäinen ettei missään vaiheessa  paljastanut saaliinsa kätköpaikkaa ja sillä sipuli.
Ja siis.....nyt......Härmän kirkkoa rakentamaan..............
Voisiko...olla....että.....eräässä vaiheessa kun työmiehet  halkaisivat suuria kivenlohkareita ,että sen aikana maasta paljastuikin suuri aarre.....sama jonka pankkiryöstäjä oli sinne kätkenyt ??
Voisiko  ..taaskin ..olla..että löytäjät veivä " rahasaaliinsa"...eteenpäin...ja juttelun jälkeen tuumattiin ,että "son Jumalan tahto,jotta pitää  rakentaakkin isompi kirkko"....ja niin muutettiin suunnitelmia.Kirkosta   tehtiin paljon isompi mikä oli tarkootus.
Ja nyt menemme Mattilan Matin talolle.Son lähellä mun kototupaani ,noin 600 meeterin päässä.Vuonna 1935 Mattilan   taloon tuli   mieshenkilö joka kysyi  rengin paikkaa ja saikin sen.Mies oli kova tekemään töitä, iltamyöhään saakka,mutta kun   kevät tuli ,niin alkoi käyttäytymään sillai ourosti.Töiden jälkeen hän hyppäsi polkupyöränsä selekään,tarakalla lapio  ja tuli aamuyöllä vasta  taakaasin työpaikalleen.
Sitä mies jatkoi myöhäiseen syksyyn  saakka ja sitten kun talvi tuli,niin katosi renkityöstään vähin äänin.
On puhuttu.....härmässä...että....mies oli juuri se Vaasan pankkiryöstäjä ,joka päästyään linnasta pois,etsi työpaikan ja siinä  ohessa kävi öiseen aikaan etsimässä piilottamaansa   ryöstösaalista.
Eikä löytänyt.koska aarre oli jo löydetty ja sen avulla (ko?) oli rakennettu komia Alahärmän kivikirkko.
Niin....vuonna 1982  kun asuin kolme vuotta Alahärmässä, niin ihan uteliaisuuttani kävin miinaharavalla touhuamassa määrätyllä alueella.Eräästä paikasta löysin kourallisen   hopearahoja,sellaisia 25 pennisiä.Juu.
Non viäläkin mulla talles ja voisko olla ettääää......??
Mitäs sanotte ?

kysyy:

3/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.