tiistai 28. tammikuuta 2014

Aron koulusta 1918 luvun luokkasotaan.

28/1.2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Murhat eivät vanhene koskaan...!

Ajelin eilen viitostietä kohden Heinolaa ja siitä Lusin kohdalta käännyin tie numero viisiysille jota  pitkin pääsee näppärästi Sysmään. Tarkemmin   Otamon kohdalle ja eikun   ovikelloa soittelemaan...
Pli..plim...plim..pli....lip...oli kello näköjään vähän jäässä ,mutta toimiihan se kuitenkin...
"Päivää taloon sanoin "  ja astuin tupahan ja voi pojat kun aika sitten kuluikin todella nopeasti. Meillä oli kyllä muutakin asiaa  kun se hirvittävä 1918  luvun luokkasota ,mutta siihen me kuitenkin päädyttiin keskusteluissamme.
Niinpä eteeni tuotiin vanha kirja ja siihen mentiinkin.
"Tiedätkö Ekku  ketkä olivat ne suurimmat murhamiehet silloin 1918   ja kun sanoin etten taida tietää ,niin   eteeni kannettiin   todisteita  sen ajan tapahtumista.
"Leirien vartijat olivat saatanoita" ,sanoi talon  isäntä ja jatkoi. Leirillä oli 3  Rantasta  ja kaikki täältä Sysmästä kotoisin. Lasse ja Jaakko olivat veljeksiä   ja heitä kutsuttiin Hennalan kauhuksi.Lasse oli täyshullu.Todellinen verenimijä että sadisti. Hän tappoi aivan huvikseen ja juuri talvella ettei   raadot ala niin helposti haista.Leirin johtajana oli Lahtelainen  gulashi Kalle Viljanen ja hänen kontollaan oli kymmeniä murhia. Kallen sotalaulu oli "päästäkää ne helvettiin". Melkein yhtäpaha oli Väinö Lans.Lahdesta. Hänen koplaansa kuului Pöysölä,sairaanhoitaja Nyberg,kanslisti Paavilainen  ja Ryynänen, Hugo Heinonen sekä lihakauppias Lindfors.
Vankien tappamisiin syyllistyivät:
Emil Hakala Sysmästä.
Lonka Venhkalahdelta.
Åkerman.
Mynttinen.
Rantasen veljekset Sysmästä
Karikoski.
Lappalainen.
Nikkinen.
Eero Kauppila.
Lehtisen Kalle  Lahdesta.
Korhonen  ja Manninen.
Kuolleiden päät irrotti tohtori Valleniuis.
ja  ja..ja.ja...ja....myöhemmin kerron .kenties lisää...?
¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Siinä se iltapäivä sitten menikin ja minäpoika käänsin autoni nokan kohden Kauhajokea ja matkalla muistin Aron koulun sekä sen rehtorin Ossi Viitalan.
Napunapunapu.....koneestani vaan kuului ja  esilletulleen tekstin ylöslaitoin tuleville sukupolville.
Siis :

28/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.