maanantai 13. tammikuuta 2014

Kultainen risti ja kaksi kuolemaa.

14/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Kävin eilen asioilla Seinäjoella ja  tullessa tapasin vanhan   tutun  huoltoaseman pihassa.Hänen setä oli asunut aikoinaan Alahärmässä , lähellä kirkkoa,Vuoskosken kylässä.Oli  vuosi 1947 ,kevät ja jäiden lähtö . Lähellä   Lapuan   jokea tiilitehtaan vieressä asui perhe ja heillä  kaksospojat. Kuten   kymmenvuotiaitten tapana oli ,niin juuri jäiden lähtö   oli hyvin kiinnostava asia. Ja rohkeasti rannan lähellä olevia jäälauttoja kokeilemaan, niiden kyytiin ja riemusta kiljuen sitten takaisin  joen penkereelle turvaan.
Kunnes...
Molempien veljesten ollessa jäälautan kyydissä ,se yllättäen halkesi  ja pojat   joutuivat jääkylmän veden varaan. He hukkuivat.
Vanhempien suru oli suuri. Järkyttävä trageria kosketti koko kylää ,mutta eteenpäin oli kuitenkin mentävä.Kului kaksi vuotta, suunnilleen ja koitti jälleen kevät.Kuten siihen aikaan tapana oli ,niin perheen pienimmät ja miksei myöskin aikuiset ,keräsivät   pajunoksia myytäväksi.Kun ne kuori ja pituus oli oikea ,niin sadan nipun kasasta maksettiin  50 penniä.
50  penniä nippu.
Se oli mukava lisätienisti ,jos vain ahkerana pajunvarsien joukossa touhusi.
Eräänä   päivänä yksi  lapsi kurkotti sekä  alkoi katkaisemaan pajunoksia ,kun hän näki jotakin kiiltävää yhden oksan tyvessä. Kiiltävä  esine oli kiinni vanhassa oksassa ,mutta kuitenkin  kuului siihen samaan  joukkoon ,josta saisi hyviä myytäviä  pajuja.
Esine oli  kultainen risti.Ketju rikki ,mutta tarttunut kiinni pajunoksaan. Kun ristiä tarkemmin tutkittiin ,niin havaittiin siinä olevan nimi  ja syntymäaika. Ne olivat samat ,kun  toisen  hukkuneen kaksosen.
Risti ei ollut kadonnut.
Kultainen risti.
 Kun  liikutte Härmän kirkon hautausmaalla ,niin ajatelkaa kultaista ristiä.
Se  on kaksosten haudalla.Mullan alla.Noin 30 sentin syvyydessä. Sinne sen laittoi vanha apteekkari ennen kuolemaansa.
Kultainen risti ja kaksi kuolemaa.


14/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.