maanantai 13. tammikuuta 2014

Kuoleman linja-auto...

13/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Eilen sillä Vaasan matkallani  kävin kylässä ja toisessa.Varsinkin siinä toisessa riittää aina sotajuttuja.Vaikka olen ne kuullutkin...useampaan kertaan ,niin mielenkiinnolla kuuntelin taas ja taidanpa sen naputella tähän blogiini.
Sota-aikana  vuonna 1943 oli  rintamalla sotilas (sanotaan häntä vaikka Heimoksi) ja hän oli herkkä varsinkiin unia näkemään. Monet  tiesivät että Heimon unet olivat pitäneet paikkansa ja kehoittaneet miestä  pitämään niistä kirjaa.Niin hän oli   tehnytkin.Koko sodan ajan.Talvisodasta saakka.
Heimolla oli  rintataskussaan pieni repaleinen vihkonen  ,johon hän välillä jotakin kirjoitteli.Taisteluista toiseen mies joutui ja vaikka välillä haavoittuikin ,niin aina palasi uudelleen rintamalle.
Kunnes tuli vuosi  1943 , loppukesä ja  Heimon joukkue sai tehtävän.Heidän piti tehdä tiedustelureissu lähelle rajaa ja  mennä sen ylikin. Kahden viikon huki.
Edellisenä iltana Heimo kirjoitteli vihkoonsa  surumielisen näköisenä ja  sanoi ettei palaa elävänä tulevasta tehtävästä. Hän  kirjoitti myöskin kotiväelle pitkän kirjeen ,sekä alkoi jakamaan omaisuuttaan.Taskukello,lompakko,pieni  Raamattu ,sekä  muutama haalistunut valokuva. Heimo sanoi että nyt häntä tulee noutamaan kuoleman linja-auto.Vuoden aikana hän oli nähnyt unta , jossa Heimo oli seisonut linja-autopysäkillä ja nähnyt  auton saapuvan. Sen ovi avattiin ja kun Heimo oli meinannut  astua sisään,niin hän oli huomannut auton olevan täynnä jo kuolleita omaisiaan sekä sodassa menehtyneitä taistelutovereitaan.
Kuljettaja  oli pelkkä luuranko ja tämä sanoi Heimolle ,ettei ole vielä aika ja käski miestä poistumaan autosta.
Auto lähti ja Heimo heräsi unestaan.
Tämän saman unen mies oli nähnyt useita kertoja  ja joka kerta  luuranko oli käskenyt Heimoa menemään pois autostaan ,mutta viimeyönä tapahtui toisin. Kun Heimo oli taas  noussut linja-autoon ,niin tälläkertaa kuljettaja olikin  sanonut ,että nyt hän ottaa matkustajan kyytiin ja niin Heimo istahti penkille ,sekä heräsi.
"Ottakaa tavarani ja hoitakaa ne kotiini, sanoi Heimo tovereilleen korsussa.Minun aikani  maan päällä on kohta tuleva  päätökseen.Minä menen  taivaan isän luokse.Tämä oli tässä ".
Ja jo toisena iltana tehtävää suorittaessaan Heimo kuoli.
Tarkka-ampuja  löysi kohteensa.
Luodissa oli Heimon nimi.

13/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.