tiistai 18. helmikuuta 2014

Kadonneen aarteen metsästys jatkuu..

18/2-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Tuumasin eilen Hesasta lähtiessäni ,että saatanpa kurvata  tielle E 63 joka muuttuessaan tie  ysiksi vie Jämsään ja niinpä sitten teinkin. Jämsän lähellä on Nakkerpohja ja sen  tuntumassa Patajoki. Ja kuinkas ollakaan (sattumaako taas ?) että  yhdessä talossa asustelee ( talo X) suku joka taitaa tietää hyvinkin paljon kadonneista Ukkomausereista ,sekä 35 :tä kilosta kultarahoja.
Eikun juttelemaan...:
Yksi Eemeli ,joka   asusteli lähellä Korpilahtea ,oli luokkasotien aikana välskärinä Helsingin liepeillä.Eemeli hoiti sekä punaisia että valkoisia.Valansa mukaisesti.
Kuulemma (tämä ei taida kuulua itse asiaan ?)  vankileireja oli mmm seuraavilla paikkakunnnilla:
Helsingissä. (Viapori)
Santahaminassa (Katajanokka)
Hämeenlinnassa.
Kuopiossa.
Lahti (Hennala)
Mikkeli.
Oulu.
Riihimäki.
Tammisaari.
Tampere.
Turku.
Vaasa.
Viipuri.
Raahe.
Kokkola.
Lappeenranta.
Artjärvi.
-----
Tilapäisiä oli:
Kannus.
Kouvola.
Joensuu.
Vöyri.
Juväskylä.
Käkisalmi.
Pietarsaari.
Vilppula.
Hunsala.
Konnunsuo.
----
Nyt  tulee se tärkeä tekstiosuus :

Sortavalassa  kuoli kelloseppä  Sainio ,jolla oli ensikäden tietoja piilotetyista Ukkomausereista sekä kultarahoista.Saattaa jopa olla että juuri  Sainion tietojen takia hänet tapettiin ja/taikka väkisin saatiin kätköpaikka selville. Haastattelemani suku X mukaan Sainio vei salaisuuden mukanaan hautaan.
Oudoksi asian tekee se,että Savonlinnan piirin järjestyskaartin päällikkö J.Johansson ,vietiin kuulusteluihin Seinäjoelle ,jossa hänet murhattiin 22/2 -1918. Murhaajaklikkiin kuuluivat seuraavat henkilöt:
Suhtkollari Saari, Veikko Sippola, sekä viinatrokari Jussi From. Nämä murhasivat Jämsän kirkon kellotapulissa  noin 70  ihmistä ja yksi heistä oli  Hugo Salonen Helsingistä.  Myös Salosella saattoi olla tietoja kätketyistä Ukkomausereistä sekä kultarahoista.
Suku X  painotti minua että pitää laittaa Riihimäen vankilan johtajan nimi esille. Majuri Kraemer oli julmuudessaan ylitse muiden.Hän saattoi ampua aivan yllättäen vankijoukkoon pistoolillaan ,jota aina piti kädessään ja kun joku kaatui ,niin Kraemer kysyi ; " Sattuiko".
Ammuttavaksi vietyjä saatteli  innoissaan vartijat :
Kalle Lahtinen.
Åkerman.
Meriläinen.
Manninen.
Ampujia oli:
Vartija  Emil Hakala Sysmästä.
Louka Vehkalahdelta.
Mynttinen.
Rantasen veljekset Sysmästä.
Karikoski.
Lappalainen.
Nikkinen.
Kauppila Eero.
Lehtinen Kalle.
Korhonen.
Manninen.
::::::::::::::::::::::::::

On todella mielenkiintoista haastatella vanhoista ajoista muistavia,sekä itse lukea niistä muistiinlaitettuja asioita. Kun tähän  "historiikkiin" lisää  kätketyt Ukkomauserit sekä  todella arvokas kultaraha-aarre ,niin ei ole mikään  ihme ,että taidanpa illalla ajella kohden Ruovettä. Siellä on (mikä sattuma) Mattilan suku sekä Mustajärven paappa. Senjälkeen koukkaan kohden Parkanoa ja  Vahojärvelle. Tiesvaikka saan uutta tietoa......:
Ja kadonneen,
aarteen,
metsästys,
jatkuu.

18/2-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.