keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Ruumis paisuu vedessä.

26/2-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olen ollut kaksi kerta todistamassa kun  muutaman kuukauden vedessä ollut hukkunut nostetaan ylös. Ei hyvä näky.Jo kolmen viikon kuluttua hukkuneen ruumiseen alkaa muodostua kaasuja ,mätänemisestä johtuen ja silloin   kuolleelle käy kun ilmapallolle. Se laajenee ja todella paljon.
Pää paisuu niin,että silmien kohdat ovat pelkästään pisteitä , suu sekä korvat samoin. Jos  kaulalla on ollut  ketju niin siinä kohdassa on enää viiva . Kello on hävinnyt turvonneen ranteen kohtaan  ja osa vaatteista on revennyt paineen vaikutuksesta.
Kymmenen metrin päästä katsoen hukkunut näyttää entiseltä Micelin rengasmainokselta kuorma-autojen katon päällä.
Juuri ruumiin paisumisen takia kahta Suomalaista luolasukeltajaa ei saada pois sieltä 100 metrin syvyydestä.Aukko josta sukeltajat menevät eteenpäin on jo muutenkin liian kapea ja siinä kohtaa joutuu irrottamaan sukelluslaitteet   selästä pois ,sekä laittamaan takaisin selkään.
Kun siihen kapeaan kohtaan jää sukeltaja kiinni ja hukkuu ,niin se on kuten  korkki jossakin limonaadipullossa.Menee noin puolivuotta ennenkuin kaasut purkautuvat ruumiista pois ja sitten kuolleen noutaminen voisi onnistua.Siinä käy kuitenkin niin ,että kuolleen jänteet irtoavat ja sitäkautta  luut toisistaan,eikä jäljelle jääneitä osia enää kenties koskaan löydetä.
Vuonna 1969 olin mukana kun autoonsa hukkunut  löydettiin ja ruumis oli ollut vedessä kolme kuukautta.
Ruumis oli paisunut niin ,että auton ratti oli leikattava poikki sekä penkkejä irrotettava puoli metriä  taaksepäin.
Näin kertoili :


26/2-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.