torstai 10. heinäkuuta 2014

Alahärmän kummajaanen ...1983.......Nukalan mäellä...

10/7-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olen tästä samaisesta kummituksesta kirjoittanut blogiini   yli 2 vuotta sitten  ,mutta koska se on todella mielenkiintoinen , niin toistan sen vielä tässä ja   nyt.
Siis:
Kuulin Härmässä asuessani eräästä   tyhjästä talosta johon kukaan ei  ollut  uskaltanut mennä. Se oli ollut tyhjillään vuodesta 1955 , suunnilleen ja kuuleman mukaan siellä kummitteli...
Siis tottakait minäpoika sinne yöllä....Huhtikuussa  ,jolloin maassa oli vielä hiukan lunta.
Ikkuna retkotti  "kutsuvasti"  auki ja siitä siis sisälle.Kello oli noin 4 nurkilla aamulla. Koska edelleenkin oli aika pimeää, niin odottamaan aamun valkenemista......ja kenties kummajaasen tulemista.
Ja se tuli...
Makoilin vanhan sivustavedettävän sängyn päällä kun kuulin vintistä selvää vanhanmallisen rautasängyn= ns hetekan   narinaa. Aivan selvästi kuului miten jokin (??)  astui  yläkerran lattialle ja   askeleet kuuluivat naristen.Siellä oli todella joku koska  alakerran katosta askeleitten seurauksena rapaji vanhaa sahajauhoa melkein niskaani ja ne liikkuivat talon toiseen päähän ,jossa oli ilmeisesti vintiin menevät portaat.
.....niistä naristen alas , toiselle ulko-ovelle joka vei portaikkoon , sekä sitten pihalle.
Oijee...
Ajattelin minä. Pirskatti tuumasin .Onko niin että siellä vintissä kuitenkin joku asustelee ja käy ulkona vaikka hyysikässä......?
Ulkona , aivan ikkunani  kohdalla askeleet rapaji , hankikantoa pitkin ja sitten......joku päästi kunnon pläjäyksen.....ähkineen...kaikkineen...ja sitten askeleet kuuluivat toisinpäin....rappusilta vintin portaita ylös ullakolle , sekä sitten ne lähenivät sitä rautasänkyä   ja  lakkasivat sitten.
Sahajauhot ne uudelleen niskaani  tippui.
Pah.....aattelin...onkai parasta suksia niinsanotus........it.....ja meinasin häippäistä talosta pois.
Kuitenkin uteliaisuuteni senverran heräsi ,että ensin kurkistin talon toiseen  päätyyn...ja siellähän todella oli vinttiin menevät puurappuset ,sekä sen päässä ovi.....Muuttaaa......:
??!!??.
Vintin ovi   oli naulattu todella lujasti kiinni ja sen lisäksi oven eteen lisätty leveä lankku.Toiseksi saman offenbsiifin oli tehny  myöskin  siihen portaikkoon joka oli myöskin naulattu lujasti   kiinni..??!!?....
Kolmanneksi.....siitä ulos johtava ovi oli vankasti kiinni vanhoilla sepännauloilla.....ja neljänneksi...kun menin ulos kurkkaamaan..sitä pas....kaakan ei ei ollut.Ei ollut.
Jälkeenpäin kuulin talon historiasta senverran että omistajapariskunta olivat muuttaneet Australiaan ja jääneet sille tielle.
Kummajaastupa on purettu noin  30 vuotta sitten.

10/7-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.