lauantai 5. heinäkuuta 2014

Kummituksia Ivalossa.......ennenWanhaan.....

5/7-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Suosittelen....jos haluatte nopiaa esim Ivaloon , niin kontoleno  on oiva konsti siihen. Ei tartte autolla ajella  13 tuntia kuumilla teillä  ja harvoinpa kontolenon eteen tupsahtaa porontapainen  eläin. Tottakait asia on erikseen siinä Joulun nurkilla ...sillä itse Joulupukkihan se poroilla taivaalla  ajelee...
Niin se kummitustarina... tuloo:
Siis:
Ivalosta noin 35 kilomeeterin, taikka  3 peninkulman päässä asui vuonna 1936 rikas lappalaanen. Sanotaan häntä vaikka Jouniksi. Hän  oli iskenyt silmänsä nuoreen Reettaan ja antoi heti alussa ymmärtää  että tyttönen on se tuleva morsion.
Niin siinä kului vuoden verran ...muttaa....Jouni  ei alun alkaenkaan olllut  asioilla avioliittoaikeissa Reettaan nähden....vaan......nautiskeli..sillai......tytön kustannuksella.
Kun asia varmistui   Reetalle ja koska  Jouni oli ollut se ensimmäinen tytölle., niin hän masentui kovasti.
Yhtenä keväisen kauniina Sunnuntaiaamuna Reetta katosi. Mistään ei tyttöä löytynyt. Ei mistään. Oli kuin maa olisi hänet nielaissut  ja kylillä alettiin puhua jopa tahallisesta (Jounin taholta) katoamisesta. Rikosta siis epäilivät.......tapettu Reetta oli. Kenties..
Kului  5 kuukautta...  Reetan katoamisesta...
Ja...
Jouni laittoi vanhan tupansa myyntiin. Hiukan sitä kylillä ihmeteltiin , sillä  miehen tupa oli sillai hyvässä kunnossa , eikä rahan puutteen takiakaan myyntiä tarvinnut tehdä.
Kaupat tehtiin ja uusi omistaja astui pirttiin.
Kunnes........uusikin omistaja  myi tupansa  ja muutti Karikasniemelle vanhan sukunsa maille.Myös halvalla myi   talonsa ja kuulemma pääasia oli se että talo meni.
Tuli  Jounin Taloon  kolmas omistaja......,ja  hän  alkoi kylillä kertomaan.....Joka ikinen Sunnuntaiyö yläkerrasta alkoi kuulumaan  selvää naisen itkua sekä vollotusta.Se ääni oli kuulemma sydäntäsärkevän tuntuista ja  sitä kesti aina noin tunnin verran. Tätä toistui joka ikinen Sunnuntai. Viikosta   toiseen..................... Siihen saakka  , kun erästä valtaojaa syvennettiin sen aikaisella hullujussilla.Se on kaivinkone joka toimi vaijerilla..ns heittokauhan periaatteella..
Yksi kesä-aamu.. oli muuten Sunnnuntai ,  kauhaan tarttui luunpala ja sitten toinenkin ja kun niitä alkoi löytymään lisää , niin poliisi paikalle. Umpeen  menneestä ojasta löytyi ihmisen luurangon palasia ja ranneluu ,jossa oli amuletti vielä kiinni.
Onnenkalussa oli nimikirjaimet....... samat kun sillä kadonneella tytöllä ......kauan sitten..
Reetta oli hukuttautunut ojaan sudänsurussaan.
Kun luut haudattiin kirkkomaalle .....lakkasi myöskin Jounin talosta itku sekä valitus. Nyt oli Sunnuntainakin  rauhallista.
JK:  Jouni  katosi syksyisellä kalastusmatkallaan ja uskotaan hänen hukkuneen. Ruumista ei ole tähän päivään mennessä löytynyt.
Kertoili:

5/7-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.