maanantai 19. tammikuuta 2015

Autonosasta.......ydinvoimalaonnettomuuteen...1986.

19/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Hain eilen iltasella auton osan Jalasjärven  Ahonkylän paikkeilta , samasta kylästä  , jossa asuin vuosina 1986-1990 ..suunnilleen.
Sielläkin lenkkeilin aika paljon ja voisi sanoa ,että joka päivä. Vuonna 1986 ,keväällä , juoksin  noin 20 kilometrin lenkkiä  kun  huomasin taivaalla sellaista  utumaista pilvenlonkaa  joka  liikkui  tuulen mukana eteenpäin. Siinä tuli useita samanlaisia muodostelmia joita hiukkasen ihmettelin. Utun (udun) väri koostui hiukkasen keltaiselle vivahtaen ja joukossa oli harmahtavia värejä.
Naamalleni tuli  selvästi jännä maku , sellaista  hiukkasen makeata, taikka hiukan suolaisen tuntua.
Kun jatkoin seuraavana ja seuraavana päivänä  lenkkeilyä , niin samantyyppistä utumaista pilvenhattaraa oli taivaalla koko ajan. Melkein voisin sanoa että se maku oli selvästi lisääntynyt , sekä jäi ikäänkuin kiinni kasvoilleni.
Kuten jotakin ompelukoneen öljyä sanoisin.
Ja mennään autonosajuttuun... ......
Noh. siinä me juteltiin auton osan myyjän kanssa ja kuinka ollakaan tuli puhetta asuinpaikastani ,sekä siitä että olen asunut  Ahonkylässä  entisessä osuuskaupassa. Hän ihmetteli että miten olen oikein hengissä...sillä........Mies oli muuttanut  siihen kylään noin  6 vuotta sitten...Tampereelta ja kuullut kummia tarinoita sen Ahonkylän asukkaiden taholta.
Ihmisia oli alkanut kuolla siltä  alueelta erilaisiin  syöpiin vuonna 1992  jälkeen ja viimeiset siinä  2011 paikkeilla.Kyläläiset  laskivat että kuolleiden lukumäärä ylitti kaikkiaan   yli  kymmenen ja etupäässä miehiä. Varsinkin maanviljelijät saivat syövän ,sekä metsässä työskennelleet. Myös 2 marjan/sienenkertääjiä kuoli..vaikka  kumpikin heistä oli alle 30 vuotiaita. Toinen veri ja toinen maksa/munuais/keuhkosyöpiin.
Meidän vuokratalomme isäntä sai syövän ja kuoli  2005. Samoin naapurimme...tavallaan...vaikka hän tappoi itsensä , kun kuuli diagnoosin....ei mitään tehtävissä.
Minä...joka lenkkeilin joka päivä siihen saakka kun saatiin tieto  Tzernobilin ydinvoimalaonnettomuudesta...sain   mitä ilmeisemmin myöskin syövän , joka todettiin  kohdallani vuonna 2001...ja annettiin elinaikaa 3 kuukautta....Siitä olen kuitenkin jo toipunut..ilman mitään  hoitoa...vain  havupuu-uutejuomaa join pullon päivässä. Keuhkoporttiini  syövästä  jä 9  senttinen arpi...
Kun alettiin laskemaan niitä syöpään kuolleita tuttujani....noin 120 km alueelta....varsinkin Alavuden suunnasta/Sydänmaa  , niin saimme luvuksi  23.
Milla vaimoni oli siihen aikaan raskaana ja synnytyksen ohessa selvisi ,että olisi tullut kaksoset..mutta toinen (Tuukka) oli jäänyt kehittymättä.
Ydinvoima on hyvä renki, mutta todella huono isäntä.
Sanoo:

19/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.