maanantai 26. tammikuuta 2015

Kuusivuotias hengenpelastaja....1952...

26/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Hiihtelin aamusella  ns Harjankylän sillat , jossa joenjäätä oli suunnilleen  5 kilometriä ja kuinkas ollakaan...taas muistin Wanhan ajan  tapahtuman.
Olin siihen aikaan noin 6 vuotias ja veljeni Paavo 4. Koska oli kevät huhtikuun nurkilla ja koska asuimme lapuanjoen rannan  lähettyvillä , niin   olimme laskettelemassa joenpenkkaa alas. Rinne oli melko jyrkkä , noin  viitisen metriä korkea ja siitä sai hyvän vauhdin. Istuimme paksun paffinpalan päällä, kumpikin omalla ja eikun alas vaan ja vauhdilla......viuuuh...
Ja hauskaa oli.
Paavo meni edellä ja minä perässä.....ja kun pääsin joen jäälle , niin veljeni oli hävinnyt. Huutelin häntä hetken aikaa ja  sain vastauksena hätäisen huudon...aivankuin jään alta.....ja niinpä asia olikin.
Talven aikana oli  joen vesi sillai vähentynyt ja sen tuloksen jääkansi  oli laskeutunut noin puolimetriä alemmaksi...ainakin joen kummallakin   rannalla.Kun pakkaset alkoivat taas , niin joki teki uuden jäänpinnan ja lumi siihen päälle. Rannalla jäi tavallaan ammottava puolimetrinen aukko , jossa vesi virtasi.Vuolaana.
Paavo siihen laski suoraan ,että humahti.
Muistan miten hätäisenä riensin huudon suuntaan ja  näin veljeni olevan kahden jään välissä,  hitaasti liukuen alaspäin , kohden virtaavaa vettä. Matkaa hänen oli noin 2 metriä.
Yritin  saada otetta Paavosta ,mutta en ulettunut ja sen takia kurouttauduin häntä kohden, vasemmalla kädellä jäänreunasta kiinnipitäen.Aivan viimetipassa sainkin hänen tukastaan otteen ja  onnistuinkin vetämään veljeni  rannalle. Pipo  jäi railoon.
Pakkasta oli  senverran ,että veljeni läpimärät vaatteet jäätyivät pökkelöiksi ja minä juosta kipitin kotiini sekä kovaa huudin..."Paavo putosi jokeen"....Noh...Äitini siitä melkein pyörtyi , siskoni samoin ja kovaa haipakkaa   jokea kohden.Pellolla noin 50 metrin päässä seisoi vaatteistaan jäätynyt veljeni ja hänet siskommme kantoivat tupaan sulamaan.
Se oli todella tipalla.....
Oli.

26/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.