tiistai 17. helmikuuta 2015

Kyllikki Saari ja "hautalapio"..

17/2-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Noin  1992 ajattelin , että  missä on Kyllikki Saaren hautaamiseen käytetty lapio.
Missä ??.
 Tuumailin ettei  hautaaja sitä ainakaan kotiinsa vie ja siksi sen täytyy olla jossakin  hautapaikan läheisyydessä....joten keväällä Toukokuussa otin mukaani hyvän miinaharavan ja Isojoen suuntaan.
Siis sinne...
Haudasta katsoen vasemmalle on kylä , sekä oikealla myös. Jos minä olisin ollut hautaaja , niin  lapion  piilopaikka  suoraan eteenpäin..suolle ja siis sinne....menin. Etsimään....
Noin tunnin päästä miinaharava päästi ensimmäisen piippauksen , mutta se oli vain vanha ruostunut säilykepurkki ja  toisen kerran ääni syntyi rautalanjan palasesta ....mutta kolmannen kerran....löytyi kuvassa oleva ruostunut lapio.
  Lapion leveys on suunnilleen , terän kohdalla  18-20 senttiä ja se on  kavennettu antamalla ns ylivirtaa puikkohitsin  avulla..ei siis rälläkällä.(rälläkkää ei oltu vielä keksitty siihen aikaan...1950)
Toin lapion kotiini , otin siitä muutaman kuvan..kuten näkyy ja noin 3 viikon kuluttua soitin Vaasan kooärpeelle ja kerroin lapiosta.Kun virkailija kysyi lapion leveyttä ja sen sanoin , niin meni vain  tunninverran kun  polliisiauto kurvasi pihaani ja lapion vei mennessään...."kiitos ja näkemiin"...
Nyt lapio taitaa olla  rikosmuseossa...??...ja  maininta että lapion löysi aikamatkaaja Ekku Mattila...??
Eipä taida olla...ei taida.
Tarkennusta tulee...:
Saaren hautapaikasta löydettiin  mättäitä , joilla Kyllikki oli peitetty  ja niiden leveys oli 18-20 senttiä.
Siis....?..
Niinpä.

17/2-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.