sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Musta säkki varoitti kuolemasta...naks.

8/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Oli vuosi 1988  , kevät   ja päivämäärä  13/6.
Olin käynyt asioilla Alavudella ja takaisin  tulossa kohden Jalasjärven  Ahonkylää , jossa asuin vuokralla vanhassa entisessa Osuuskaupassa.
Kello oli noin  19,00 illalla.  Suurinpiirtein..
Minulla oli ollut jo muutaman päivän sellainen kumma olotila , sellainen hiukkasen masentunut tunne , jonkinlaisen vaaran aavistus. Vaaran aavistus.
Vaaran.
Olin suunnilleen  viitisen km ennen Luopajärven sahaa, sillä vanhalla hiekkatiellä, joka vie  Peräseinäjoelle, kun huomasin sivusilmällä minusta oikealla puolella taivaalla varjomaisen häivähdyksen. Ajonopeuteni oli noin 70 :kymppiä ja  sentakia pystyin katsomaan mikä  taivaalla liikkui.
Vastatuuleen.....(!!) lensi musta isohko muovisäkin tapainen  rätti , kooltaan noin  metrin/toista ja eteni suoraan  minua kohden. Onnistuin jarruttamaan nopeasti  ja luulin ettei se säkki minuun osu, mutta se liimautuikin suoraan tuulilasiini kiinni melkein  näkökenttäni peittäen.
Musta säkki.....
Musta.
Ajatelin ..että..mit...??...kun siinä samassa se tumma säkki, joka näytti olevan muovia , irtosikin autoni tuulilasista ja nousi nopeasti takaisin taivaalle, suunnilleen samaan suuntaan , kun mistä tulikin.
Se häipyi kummasti liihotellen kaukaisuuteen ja hetken kuluttua siitä näkyi vain pelkkä piste ja sitten ei enää mitään.
On huomattavaa ,ettei tuuli ollut liian kova. Toiseksi se säkki tuli suoraan vastatuuleen, kun ottaa huomioon  miten puiden latvat liikkui.Vasemmalta oikealle.
Tapahtumaa aprikoin koko loppumatkan ja ajoin todella varovasti ,sillä uskoin sen säkin tarkoittavan jotakin pahaa   ja  etupäässä  paluumatkalleni kotiini. Huokaisin helpotuksesta kun pääsin  asunnolleni ilman haaveria ja melkein unohdin koko säkkitapahtuman.
Kuitenkin kerroin illalla vaimolleni mitä koin paluumatkalla Alavudelta ja niin kului ilta sekä ehtoo ja maatameno kutsui nukkumatin muodossa.
Zzzzzzz....
Kunnes.....14/6...siis  muutaman tunnin päästä.....ovikello alkoi  pirisemään ulko-ovellamme.Kello oli noin 1,30 ja menin  katsomaan kuka siihen aikaan sisälle halusi.
Ulkona seisoi must....lainen...tumma kuin itse kuolema.....ja tähtäsi minua päähän kiväärillä. Hänellä oli täyshullu katse silmissään. Päästin kutsumanimeltä "Lerpan" sisälle ja ihmettelin että miksi minua aseella tähtäät??
"Olet kuulemma nus...Jaanaa.".sanoi hän ?
Häh?? kysyin...kuisniin..??...häh?"
"Jaana kertoi että otat hänestä uuden vaimon itsellesi ja se tarkoittaa ,että olet nus..häntä" sanoi Lerppa.
" Täh ??...taas kysyin  ja olin  ns pihalla koko asiasta ...täh?
"Tunnusta vaan sanoi Lerppa...tunnusta vaan...muuten ammun sut..."
"Tunnusta".
(Samassa muistinkin.....muutamaa viikkoa aikaisemmin olin saanut Vaasalaisen tummahkon naisen asiakkaakseni ja hänellä oli mustat silmät. Nainen kertoi että hänen sulhasensa joka oli Vaasan vankilassa  oli  viikonloppulomalla hakannut häntä , koska Jaana   on ruma sekä erittäin luontaantyöntävä...
Sanoin silloin naiselle ,että et mikään ruma ole ja jos olisin vapaa ja nuorempi niin voisin jopa  kelpuuttaa hänet vaimokseni....ja nainen oli sanonut samalla tavalla todella mustasukkaiselle sulhasmiehellen.."lerpalle"  ja tämä minusta ilmat  pihalle ottamaan.)
"Tunnusta..tunnusta "....karjui lerppa..
Kielsin koko ajan etten  ole ollut    "sellaisessa"  tekemisessä  Jaanan kanssa , mutta lerppa ei sitä uskonut.
Ei uskonut..silmät seisoi hänellä päässään.....ja hullun ilme.
"Tunnusta...tunnusta".....
Näin kului puolisen tuntia ja lerpan ase osoitti koko ajan kohden naamaani.Kertaakaan se ei laskeutunut. Ei.
Yhdessä välissä hän halusi rahaa ja sanoin että minulla olisi naapurissa 8000 markkaa ja haen sen jos se  auttaa rahapulaasi.
Koko tämän episodin ajan oli paikalla  2 muuta aikuista ,sekä  6 alaikäistä lasta.
Näkivät ja kuulivat kaiken.
Kun sanoi hakevani sen rahan , niin  kuulin lerpan sanovan...että  "nyt ammun sut kaapo...." sekä kuulin selvän naksauksen...  Menin ulos sekä naapuriin  joka kuultuaan mitä on menneillään soitti poliisit paikalle ja niitä sitten tulikin monta autollista.(Terveisiä   Mannersuolle...koirasi oli yliveto)
Niin lerppa putkaan ja aamulla minä  rikosilmoitusta tekemään ....
Kun kerroin kuuulemastani naksauksesta , niin poliisit asetta tutkimaan ja mitä????..ihmettä...! Kiväärin piipussa olleeseen patruunaan oli nallipiikki lyönyt selvän iskurijäljen ,mutta sillai heikosti ettei  ammus syttynyt... Lisäksi aseen patruumakammiossa oli 3 muuta 7,62x53  ammusta.
Poliisien ampumaradalla tehtyjen tutkimusten perusteella havaittiin seuraavaa:
Koska must..laisen ase oli koko ajan viritettynä noin 45 minuutin ajan , niin liipaisimesta vedettäessään aseen nallipiikki ei lyönytkään ns napakasti nalliin ja sentakia se ei syttynyt.
Lukon kierrejousi oli  vahna ja heikohkonlainen.
Ampumaradalla suoritettiin  koeammunta.
Aseen patrunnakammiossa olevat 3 patruunaa toimivat jokainen .
Jokaikinen. Samoin toisella kertaa se syttymätönkin.
Pum.!
Lerppa sai  "yötyöstään" vankeutta  2,4  vuotta, joka muodostui  ampuma-aserikoksesta , kotirauhan häirinnästä , sekä oikeudetta estää  asukkaiden  itsenäinen toiminta. Vaikka poliiseille selvisi sen syttymättömän patruunan tapaus, niin esim. tapon yrityksestä lerppaa ei tuomittu.
Toisaalta tuomio tulikin lerpalle......
Koska :
Itse tekijä sai  syövän ja kuoli siihen noin 1,5 vuotta sitten. Hänen 4 muuta veljeään ovat kuolleet myös.Yksi ajoi sillankaiteeseen ja kuoli sairaalassa ja 3 muuta kuolivat myöskin syöpiin.
Sitä se 1986 purkautunut "Shernopill"  teki...
Juu.

8/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.