tiistai 24. maaliskuuta 2015

Tapettu vauva kummitteli...ja murhattu laukkuryssä..

24/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Kävin eilen  illalla Alahärmässä, joka on syntymäkuntani (nyk Kauhava) ja Wanhoja aikoja muistellen..............
Ns  Erikoisen monttu on  hiekkamonttu, joka on syntynyt useamman vuosikymmenen hiekanajon tuloksena ja sijaitsee kotopaikastani noin 700 metrin päässä. Kesäisin siinä on hyvät uimapaikat ja moni siellä pulikoikin....Nimensä monttu on saanut  talosta ,jonka mailla se sijaitsi....Erikoinen...ja vastapäätä Asumaan Maurin tietä ,sekä  Kalliokosken Pentin pientä  harmaata tupaa. Pentti kuoli 2 viikkoa ja  Mauri pari vuotta sitten...
Juu.
Vuonna  1960 kun olin Härmäsen Siirin leipomossa   harjoittelijana ihmettelin aina sitä samaa kohtaa tiellä, joka oli juuri sen hiekkamontun paikkeilla. Varsinkin öisin,noin kello 02,00 kun  ajoin pyörällä töihin leipomoon , niin useasti kaaduin kumolleni hiekkatiellä  , vaikka oli kesä. Joka  kerta  ikäänkuin joku tuntematon voima tökkäsi pyöräni kumoon ,että kalaji ja minua sapetti....
¤#¤#¤#!¤#¤!..keles..
Siinä kohtaa tiessä oli sellainen mutka sekä jonkunlainen  kaarre ja syytin   kaatumisiani juuri sen vuoksi.
Noh.
Kun muutin Härmiin , elikkä kirkolle vuonna 1982 , niin  liikuin ympäristössä sekä kävellen/juosten sekä polkupyörällä... Heti  kevään 1982 kuluessa menin kotopaikaani käymään ja annas olla...juuri siinä mainitsemassani paikassa tuuskahdin nurin.. ....ja kun sama toistui noin viikon jälkeen uudelleen , niin tuumasin että......:
Jospa menen "transiin" ja alan tutkimaan  sitä peijakkaan   tieosuutta jospa jotakin siitä selviäsi...juu.
Sen teen...
Kävelin siihen hiekkamontun  lähettyville ja  hommiin vaan....meinaan....asiaa tutkimaan. Noin puolen tunnin päästä sainkin "näyn"  , että hiekkamonttun on joskus haudattu pieni lapsi ja siihen aivan vastapäätä vanha ns laukkuryssä....ja seuraavana päivänä vanhemmiltani asiaa  niinku tarkistamaan.
Vanhemmiltani...meinaan..
"Ei siellä mitään hautaa oo"  sanoi äitini ja isäni samaa vakuutti. En kuitenkaan antanut periksi ja kovan väännön jälkeen vanhempani kertoivat hiekkamonttuun haudatun pariviikkoisen lapsen .Vuosi  oli ollut ennen sotia....1935 luvulla ja laukkuryssä joskus 1900  tienoilla.
Laukkuryssä oli ollut kaupoilla jossakin Jepua/Munsala paikkeilla ja  joku talonväestä  näki myyjällä olleen suuren summan rahaa  seurasi häntä..........ja...muks...
Kirveellä päähän , sekä rumis hautaan.  Erikoisen monttuun......kummittelemaan...
Laukkuryssän tapaus paljastui hiekanajon seurauksena noin vuonna 1940...kun luuranko löytyi sattumalta........laukku oli tallella, rahat ei ja  pääkallo oli halki... Syyllistä ei koskaan tavoitettu....liekö kovinkaan tehokkaasti edes yritettiin...??..
Köh..
Lapsensa  tappanut  ,sekä sen haudannut nainen tunnusti  tekonsa noin vuoden päästä teostaan , joutui käräjille sekä vankeutta parisen vuotta.
Pikkumäläkkinä ....1960....opin tuntemaan kyseisen   naisen , sillä hän asusteli siinä aika lähellä  ....ja jo silloin  huomioin hänen todella ylvästä askellustaan.... voisi sanoa ,että todella rehevästi asteli .Olemus  ei paljastanut , että siinä menee laspsensa tappanut nainen...ei mikään. Hän eli ja oli koko ikänsä ns vanha piika. Ilmeisesti tekonsa takia, taikka sitten kenties jostakin  muusta syystä.
Jup.

24/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.