keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Yksityisetsiväksi meinasin....

18/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Luin Helsingin sanomia Hesassa vuonna 1968   ja yksityisetsivätoimisto Heiskanen halusi  koulutettavaa kyseiseen ammattiin.
Paikka oli Mikonkatu ,  aivan vastapäätä rautatieasemaa  ja eikun soittamaan ja aika sovittiin parin päähän. Torstaina ,aamulla kello 10,00.Tasan.
Päivää ennen menin tavaratalo Anttilaan ja sieltä ostin harmaan ns maihinnousutakin, joka maksoi 30 markkaa.
Ja sitten sovittuna päivänä herra yksityisetsivän puheille. Pöydän takana istui  lihavahko mies...ja joka sanoi päivää..päivää...istu ole hyvä....ja minä istuin nahkatuoliin. " Annan sinulle nipun papereita ,joissa on kysymyksiä ja  mahdollisimman nopeasti ruksaat   tarkoitettuun kohtaan   plus taikka miinus...ymmärrätkö?....ja minä ymmärsin.
Ei mennyt kauaa kun olin ne ruksannut ja sitten  Heiskanen sanoi..." Seuraavaksi  sanon sanan ja mahdollisimman nopeaasti  vastaat  siihen välittömästi mikä sana mieleesi tulee."..Ok??
Ok  sanoin  ja  niin me tehtiin psykologista testiä  noin 15 minuuttia....
Noin  10 minuutin kuluttua  Heiskanen  oli tutkinut vastaukseni ja hiljeni kokonaan...hän luki jotakin kirjaa...luki ja luki..ja kun ei mitään   enää virkannut , niin siitä nousin , kävelin huoneen ovelle  aikeissa lähteä...
"Hei mitäs nyt ?....hän sanoi...
"Minä meinaan tuota niinku lähteä...pois...koska hommahan o sillai niinku selvä...joten näk.."
"Istuhan alas....sanoi herra yksityisetsivä...pääsit läpi .....ja jos sinulle sopii , niin voisitko tulla jo huomenna Perjantaina tänne...?..aloitetaan koulutus....heti aamusta..."
Heti  aamusta.......
Ja niin minä tulin.....töihin .....oppimaan yksityistetsiväksi.....ja olin  koulutuksessa noin 8 kuukautta , siihen saakka kun pomo sai sydänkohtauksen ja kuoli 3 viikon kuluttua sairaalassa.Firma  lopetettiin.
Das Ende.
Harminpaikka  sanoisin....mikä minusta olisikaan tullut....jos pomo olisi saanut elää..meinaan ??
Tjuu....laitanpas hiukan  koulutuksestani.....joten uusi teksti päälle...
Hetkinen.

18/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.