sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Pulinaa Panasonic autopuhelimesta...

5/4-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Oli vuosi 1988 ja sain päähäni,että mitäpäs jos hankkisin itselleni ns autopuhelimen.
Plim...
Ja heti paikalla kohden Seinäjokea , nykyisen Lännen katsastusaseman naapuriin ja sisälle liikkeeseen.............
"Päivää" sanoin ja  jatkoin   "autopuhelinta meinaan niinkuin ostaa"...ja jopas alkoi myyjällä naama loistaa ja sitten kaupanteko alkoi.....ja noin puolen tunnin kuluttua liikkeestä pois .Mukanani  oli Panasonic  "haigvei".......paras mitä rahalla saa ja hinta 14,900 vanhaa markkaa.
Huh....
Numeronkin yhä muistan...049/ 163018.......5 markkaa per/minuutti...kun soitit....siis aika kallista juu.....
Olin siis 163018: sas  ostaja koko Suomessa ,sillä siihen aikaan numeron sai  ostojärjestyksessä.
Tjaahas...ja  sitten odottamaan aparaatin linjojen avautumista joka kesti  parisen viikkoa ja  jopa  pulina alkoi..............alkoi...
Pälpätipälpäti.......
Se puhelin oli  sellainen nahkahihnalla  olalla kannettava ...noin  8 kiloinen ja siinä oli suunnilleen 50 sentin mittainen antenni ,sekä luuriosa oli kuten tavallisessa  puhelimessa.Luuri pysyi paikallaan magneetilla.
Jo seuraavana päivänä sen avautumisesta  soitin isälleni Alahärmään....
Pirititipirititi...
"Päivää sanoin...mitäs sinne kuuluu?"
Isä..."eipä kummempaa...mites sinne?"
" Juu sanoin...ostin sellaisen autopuhelimen....jota voi pitää mukana autossa , mökillä..veneessä ,kotosalla , taikka kantaa mukana missä vain  ja sillä voi soittaa vaikka maailman ääriin...ulukomaillekin..."
Vaikka Kiinaankin...
"Jaa  mitä.?  sanoi isäni...mikä ihmeen kannettava puhelin...?...autossa....veneessä  ..eihän se toimi jos siinä ei ole johtoa...ei sillä voi soittaa ilman johtoa...paljonko  se maksoi ?"
14,900 markkaa  ...vastasin...kyllä se toim".
"Häh....huusi isä puhelimeen..miten niin se toimii..??..eihän se voi toimia kun siinä ei ole johtoa...voi pers...kele..kyllä sua on kuule nyt huijattu ja pahemman kerran...miten ihmeessä olet sellaiseen ansaan mennyt....ja..mitäs se maksoi..?"
14,900 markkaa sanoin.."...mut kyl se toim."
"Voi yhyren kerran sanoi isäni...eihän se voi toimia...kun siitä puuttuu  puhelinjohdot...kyllä kuule rahat panit kankkulan kaivoon...voi jumankautta....voi herran tähären...voi,...voi...hei ny".
Klik...piip..piip..piip.....
Tjaahas tuumasin...hyppäsin autoon ja huristelin   syntymäkotiini Alahärmään ja noin  tunnin kuluttua olin pihassa ja  portaille istumaan ,sekä otin yhteyden isääni....
"Päivä taas sanoin...mites niinku muuten...?"
"Jaa...sanoi  isse...edelleenkin mua harmittaa se sun rahojesi tuhlaaminen...miten ihmeessä päästit niin tapahtumaan...menit laittamaan melkein 15000 markkaa  humpuuukiin....mites ihmeessä".
Miten....??"
"Jaa sanoin...." ja samalla astuin portaita ylös tupaan ,Panasonic kädessäni  ja kamariin jossa isäni puhui kanssani....ja jäin seisomaan hänen taakseen...sekä muutaman kerran rykäisin kovalla äänellä.....
"Rykh..rykh... "
Edelleenkään isäni ei uskonut että puhelimeni toimii  ja sanoin ,että tuuppas tuohon ikkunan eteen ..laita puhelimesi kiinni ja odota kun menen tuonne jokirantaan, jossa näet minut koko ajan   ja kun puhelimesi soi niin vastaappas siihen..jooko..."
Ja  niin sitten teinkin.....
Kävelin noin 200 metriä jokirantaan ja soittaa pirautin isäni numeroon..ja hän vastasi ja sanoin ..että "jokos nyt uskot että se toimii...vaikka siinä ei ole puhelinjohtoja"....ja vihiroin viimein isäni uskoi. Siinä meni useampi päivä , ennenkuin vanha 1907 syntynyt ihminen edes jollakin lailla tajusi  nykymaailman teknilliset ihmeet.. mutta se oli kuulkaas kova paikka, kun sanoin ,että   kuun ,sekä maapallon  paino tiedetään aika tarkkaan...sillä   ne on punnittu.......!!!.....sitä ei isäni uskonut sitten millään...!!
"Millä ne on mukamas punnittu...??.....häh???...jättipuntarillako..??...häh??....paree on kun menet nyt  heti  saunapuita  pienimään......"...
Ja menin.....klak..klak..klak...
Juu.

5/4-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

JK: Noin kuuden kuukauden kuluttua ostohetkestäni , sama  Panasonic maksoi enää 8000 markkaa...ja siitä kolme kuukautta....niin 5500 markkaa.....siis olisi kannattanut odotella 9 kuukautta.....juu.