sunnuntai 2. elokuuta 2015

Palava nuotio ja minä....

2/8-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Pyöräilin aamulla  sivutietä  Lamminmaan suuntaan ja huomasin miten  erään talon takamarkilla poltettiin roskia.....
Ja siitäpä muistinkin...
Kevään....Huhtikuun 1976 paikkeilla olin juoksemassa Espoon Puolarmetsän pururadalla. Rata oli noin 500 metrin päässä itse  asuntoalueelta , lunta hiukkasen ja enimmäkseen puiden alustoissa.
Oikealla näin  savua nousevan , 30 metrin päässä minusta ja koska tuumasin että siinä on kenties  tulipalon vaara, niin  asiaa katsomaan tarkemmin.
Pienehkön  kuusipuun  alaoksien  alla  paloi nuotio.
Luulin ensin että joku on polttamassa vanhoja vaatteitaan , sillä selvästi maassa lojui haalarit.Niiden  housunlahkeiden  välissä paloi nuotio jonka  savun olin havainnut. Koska maassa oli vähän lunta, niin  eikun nuotiota sammuttamaan lunta  heittelemällä.
Äkkiä haalareihin tuli eloa......"mitä helvettiä sä meinaat"?   kuului kimakka huuto. Sen päästäjä  nousi haparoiden pystyyn ja minua kovalla äänellä sättimään.  Yritin kertoa että vaatteesi jo savusi ja olisit muuten palanut hengiltä  jos en olisi sammuttanut nuotiota....mutta haukut senkun vaan jatkuivat...."keleen jätkä" kuului   edelleenkin ja  katsoin parhaaksi jatkaa matkaani.
Välillä mietin että jos en olisi osunut paikalle, niin olisiko "rantajuoppo" päässyt hengestään....?...........
Hän oli sytyttänyt lämpimikseen  pienen nuotion ja jossakin humalavaiheessaan  liikkunut niin ,että nuotio  jäi keskelle hänen haalareitaan...noin polvien kohdalle.
Jännä juttu....?
Vai mitä ?

2/8-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.