keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Aivokuollut ja radio....

11/11-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.
Kävin   22 vuotta sitten  erään sairaalan vuodeosastolla katsomassa tuttuni  sisarta (sanotaan häntä vaikka Elsaksi). Hän oli maannut  täysin liikkumattomana  vuoteessa 3 vuotta.
Kaikki alkoi kovasta kuumeesta , 40 asteisesta , joka kesti 4 vuorokautta yhteenmenoon.
40 astetta.
Lisäksi Elsa sai  kolme keuhkokuumetta 2 kuukauden aikana ja  näiden  yhteisvaikutuksesta hän kadotti   henkisen  ominaisuutensa häviten  harmaaseen tuntemattomuuteen. Elsasta tuli koneiden avulla elävä robotti.
Huone jossa  hän makasi oli valkoinen sekä hyvin pieni. Hyvä jos siihen tilaan mahtui vuode , pari jakkaraa ,sekä pieni pöytä. Ikkunassa  valkoiset sälekaihtimet. Tila vaikutti  kuolleelta ,sekä täysin tyhjältä.
Huoneesta kuului pelkästään hengityskoneen  matalaa suhinaa ja naksahtelua.
Tuttavani jutteli Elsalle , kuten sairaanhoitajat olivat  hänelle neuvoneet. He sanoivat että Elsa kuulee kyllä ajoittain ja välillä ei reagoi   lainkaan.
Minäkin koetin yrittää. Kysyin Elsalta ,että olisko  hyvä jos huoneessa olisi vaikka radio ,josta tulisi musiikkia ja jos olet samaa mieltä, niin räpsäytä silmiäsi.........??
Selvästi näkyi miten hänen silmäluomensa liikahti. Kysyin  toisenkin kerran ja vielä  lisää ja joka kerta Elsa räpsäytti  silmäluomiaan. Tuttavani siitä paikasta hoitajille juttelemaan , sekä kertomaan että Elsa haluasi radion huoneeseensa, eikä mennyt kuin  muutama  minuutti kun radio tuotiinkin...........vähän oudosti kyllä meidän suuntaan katselivat sisar hento valkoiset...
.....että mitä häh?
Ja radio auki....Wanhaa tangoa sieltä  tuli. Olavi Virta lauloi  "merelle siltaa...ei koskaan tule tämmöistä iltaa "...
Niin me lähdettiin Elsan luota   ja selvästi  huomasimme  hänen kasvoissaan jonkinlaisen elämän ilmeen......inhimmillisen häiveen...
Ja pois me menimme.
Tuumasimme tuttuni kanssa parin viikon kuluttua, että  jospa menemme uudelleen Elsaa katsomaan.
Siellähän hän makasi valkoisessa huoneessa.Ikkunat sälekaihtimilla peitettyinä.Hengityskone   sihisi ja naksahteli..puuf,,,puuf...klik..klik...mutta jotakin puuttui.
Radiota ei enää ollut , eikä sairaalan johtajalääkärin mukaan tulekaan. "Mitä hullutusta...Elsahan on aivoton kasvi....ei hän mitään musiikkia kuule....vai mukamas musiikkia  ....turhaa höpinää"..................
......
Koetimme uudelleen saada Elsalle radio huonneeseensa, mutta emme siinä onnistuneet enää.
Hän eli hiljaisessa huoneessaan vielä  3 vuotta ja sitten kuoli pois.
Pääsi kitumasta sanoisin.


Ekku Mattila.