lauantai 21. marraskuuta 2015

Wanhanajan Härmäläänen asunnontyhjennys...

21/11-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.




Kävin Hesassa äkkiseltään muutama päivä sitten ja tuumailin samalla katsella Wanhoja asuinpaikkojani...
Varsinkin Kalliossa oleva Aleksis  Kivenkatu herättää  muistoja...Muutin  kerrostaloon yhdeksänteen kerrokseen ,todella pieneen yksiöön ,jonka pinta-ala  oli ..heh...18 neliötä. Vuosi oli  1969 syksyllä.
Huoneisto oli enoni Aarne Pakan ja hän oli  äitini veli....101 prosenttinen Härmän   häjy...mukava  sillai yleensä, mutta   tarvittaessa  kova äijä.
Ennen minua siinä huoneessa asusteli 3  läkkiseppä/tinuria  jostakin pohoisesta kuulemma.Isoja äijjiä.....Yhdellä oli naama kun petolinnun perse....meinaan niin paljon arpia hänen pläsissään oli.
Sotamuistoja   sanoi hän.....
Noh..he jättivät vuokran maksamasta  ,joka oli 200 markkaa kuussa.Eihän se paljoa nokkaa kohden heille tehneet , mutta maksamatta kuitenkin jäi. Aarne tiputti  rävöökirjeen postiluukusta , mutta ilman tulosta. Sitten viikon päästä toisen ja samassa kuussa kolmannen. Maksua ei tullut edelleenkään....
Aarne soitti minulle yksi päivä ja sanoi tuuppa tänne. Ajoin bussilla 72 Tapanilasta Kallion kohdalle ja kävelin siitä enoni asunnolle. Se oli Porvoonkatu 5-7  B 63. "Otahan hanskat käthes sanoi enoni mulle....mennään tuonne  vuokraa karhuamaan ja jos ei maksua tuu, niin paiskaan asunnossa olevat tinurit karulle....tuu sentakia mukaan, että turvaat mun  selustani....jooko?  ..ja mä sanoin että joo..........
Klink kilaji ovikello, jossa miähet asusteli...klink taas ja kun kukaan ei ovea avannut niin Aarne avasi sen omalla avaimellaan. Kämppähän oli hänen omansa. "Jokos vuokra-rahat löytyy?...ei ole kuului vastaus...."jaahas sanoi   enoni...se on sitten niinkun lähtö ja heti paikalla....heti paikalla....ny.
Ja tinurit lähti.....
melkein samassa kasassa rappukäytävään ja siitä portaikkoon kovaa kolistellen perkeleitä huudellen......noin kymmenessä sekunnissa sanoisin....
Huoneeseen jäi kolme patjaa , 3 tuolia , sekä pieni pöytä , sekä muutama vaatepussukka.Tyhjiä viinapulloja  muutama kymmenen. Tinurit lähti.
Vielä parinviikon päästä heidän "unohtama" omaisuus lojui rakennuksen takapihalla ja sitten hävisi roska-auton mukana.
 

Ekku Mattila.