sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Hajonneet kylkiluuni.....mummu ja mä itte.

13/12.2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Vuonna 1964 sain  ajokortin pressan luvalla ,sillä olin vasta 18 ikäinen. Ammattimaisen rekkakortin ikäraja oli siihen aikaan   20 vuotta  ja sentakia se erityislupa piti anoa ja sen  sainkin...
Samana vuonna...Lauantaina  Isäni sanoi että haeppas poika Voltin kaupasta kaivonkirkastusainetta ja sanoin etten hae ,sillä menen kohta Ylihärmään plikkoihin, muttta isä sanoi että mees ny.... ja niinhän minä   ajoin Volttia kohti.
Senveran mua  itutti ,että taisin painaa kaasua ehkä liikaakin.......takaisintullessa.....mittari näytti  80...ja se oli paljon senaikaista hiekkatietä ajatellen.
Noin      60 meeteriä ennen Hanhimäkeen johtavaa  tietä  huomasin edessäni vasemmalla puolella ajelevan jokun naisen polkumasiinalla ja  persketti soikoon...kääntyi äkkiarvaamatta  suoraan mun auton eteen.....kääk!. Sen koti oli Hankimäessä ja sinne sen piti päästä..
Torvi...sanoisin...
Vähäsen ennätin jarruttaa  ja kun vaistosin että ajan suoraan sen mummun päälle....käänsin rattia rajusti oikealle ja sitten mentiin.......
"Viimeinen"  näköhavaintoni oli  kuusenlatvat. Nimittäin siinä kohtaa tien ojaa oli isohkot penkereet ja mun autoni otti niistä hienon pompun....kuin mäkihypyssä....suoraan ylös  ja lujaa.....
Tunsin olevani  pyykkikoneessa jossa oli mukana lasinpalasia, hiekkaa...pölyä..hiekkaa ja taas lasinpalasia....ja kaikki  pyöri yltympäri.....myös  otava näkyi sekä kirkkaita valonvälähdyksiä...ja kaiken ruunasi jumalatoon meteli taikka  kolina.
Koli..koli..rums..rums..koli..koli.....ja sitten täysi hiljaisuus.
Mettään ajamisellani oli 4 silminnäkijää sen mummaraasen lisäksi. Kaksi  heistä oli niin lähellä että ennättivät muutamassa minuutissa paikalle  ja näkivät miten autoni oli pyörät ylöspäin aika syvässä ojassa , pakoputkesta savu yhä tuprahteli ja pölyä joka  paikka täynnä.
Minä....nuori pojankossi makasin  rikkoutuneen   tuulilasin edessä jalat ojassa ja muu kroppa auton sisällä. Onneksi...sanoivat....ojassa ei ollut vettä ja jos olisi ollut...niin....?
3 pitkittäistä  volttia kuulemma autoni teki....vaikeusaste saattoi olla 4,9....ja koko pyörimismatka oli 35 metriä  ja tämän mittasi Kallion poliisi joka  teki onnettomuusraportin.
Niin...auto meni  littanaksi.Katto painui sisään , joka ikkuna hajalla , pellit niinkuin kuivalla rusinalla sekä runko vintturassa. Jaa....minun vammani...?
Kaksi kylkiluuta halkesi....3 murtui , sekä kurkustani repesi jokin lihaklöntti. Verta  räin sen illan ja seuraavan aamun....ja  yskiminen...!!...voi poijaat..!!....se teki kipeää !
Haastoin oikeuteen sen mummun , mutta pask...!....Tuomari  sanoi että jos olisin edes vähän koskenut sitä mummua autollani, niin olisin saanut vakuutusrahat (4000 mk) mutta koska väistin  mummaraasta ajamalla mettään en saanut penniäkään korvausta.
Arvakkaapas ketä itutti  niin maan keeleesti !?
Juu.

Ekku Mattila.