maanantai 11. tammikuuta 2016

Avanto odotti......??!!

11/1-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olin päivällä hiihtämässä ja menin jäätynyttä puroa pitkin ,kun muistin Espoon Matinkylän ja vuoden 1974.
Koska asuin noin 600 metrin päästä meren rannalta, niin talvella  jäätä pitkin suksilla hiihtelin. Tein sellaisia  30km  reissuja ja niin ,että  hiihdin ensin  vastatuuleen laivaväylään saakka , sitten sen sivuitse Espon Otaniemeen/Keilalahteen ja takaisin Matinkylään.
Huhtikuussa 19 päivä oli tavattoman kova tuuli ja sekös tiesi mukavia hiihto/luistelukelejä. Kehitin itselleni, taikka  hiihtotyylilleni ns luisteluhiihdon (1974)  ennenkuin siitä oikeastaan kukaan tiesi.
Useasti  muut  meren jäällä hiihtäjät katsoivat suut auki menoani, sillä jos oli kova myötätuuli , niin vauhtini  oli todella kovaa.
Kuten silloinkin 19 päivä.....
Olin mennyt vastatuuleen  suunnilleen 9 km päähän  ja ohitin armeijan hallussa olleet kaksi  kallioista saarta. Aikomukseni oli luistella niiden välistä myötätuuleessa  ja annoin   tuulen viedä.
Jäällä ei ollut oikeastaan lunta lainkaan. Sen pinta oli kuin luistinradalla.Silmissäni vesi vain tirisi  vauhdista johtuen....kun edessäni näin suuren tummahkon alueen....noin  50 metriä leveydeltään ja suoraan   edessäni.
Saarten väli oli noin  150 metriä  ja se  tumma kohta niiden keskivaiheilla.
Aikomukseni oli  hiihtää  saarten keskeltä , sekä mennä sen tumman kohdan, jota luulin jääksi  yli , kun  tunsin kovan vaaran tunteen. Se oli niin voimakas ,että aloin jarruttamaan vauhtiani , sekä ohittamaan tumman kohdan  kokonaan ja niin onnistuinkin tekemään. Lähemmäksi tultuani huomasin että juuri se saarten väli oli sulaa , siinä velloi vesi ja nipinnapin onnistuin  väistämään  sen kohdan.
Ilmeisesti siinä kohtaa oli jonkinlainen  vedenalainen  virta joka oli pitänyt jään sulana.....ja minua odottamassa..........??!!.
Plums.....
Suksineen avantoon.....ja siellä olisin tänäkin päivänä...
Taikka sitten ei.

Ekku Mattila.