lauantai 23. tammikuuta 2016

Luopajärven Anttilan koulu..tuli ja meni..

23/1-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Jalasjärven  kunta laittoi Luopajärven entisen  Anttilan  kansakoulun  myyntiin ns suurimmalla tarjouksella  ja mitäkös siitä innostuin.
Aika oli  suunnilleen 1988.
Taloa kävin katsomassa, 600 neliötä alakerrassa ja vintti päälle , iso ulkorati, jossa sauna ja  kymmenkunta hyysikkää   vanhojen koulujen tapaan, vieriviedessä  reijät tuijjottel.
Vähän yli 2 hehtaarin tontti.
Huoneita oli 11 ja jokaisessa nurkassa pelliset pystymuurit . Ns työtilassa 12 puista häyläpenkkiä , luokkahuoneiden  seinillä isot Suomikartat , liitutaulut  sinisinä hohki. Koulun  kivijalka ainakin metrin korkeudella maasta. Siis ei hometta eikä muutakaan hämminkiä tuumasin...ja tarjouksen jättämään....
75000 markkaa  kirjallisena ja sen vein seuraavana päivänä Jalasjärven kunnantaloon...ja kokous tulisi kuulemma jo seuraavalla viikolla...ja niin se tulikin ja  tarjoukseni hyväksyttiin että paperit rapaji..
Jihuu !!....riemuitsin...nonniin.....se on  siinä !.....meil on asunto !......ja samana päivänä sen maksamaan  kunnalle.....75000 markkaa..juu.
Mutta ja vitut..!
Kun Luopajärven  suurmaatilalliset   kuulivat (Anttilan sikatalollinen suurimpana päsmärinä) , että siihen kouluiun muuttaa  noita.....selvänäkijä...noita....selvänäkijä...noitaaaa....noitaaaah..niin kyliltä 100 nimeä keräsi ja valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen veivät.
Häh?  soitin kunnantalolle....häh?..kuulemma se valituksen käsitteleminen voi viedä aikaa jopa vuoden/kaksi  ja sinä aikana  kauppa ei olekaan selvä. Se voidaan jopa peruuttaa kunnan taholta ja minun naamani meni tummanrusehtavaksi  harmista.
¤¤¤¤ ¤#!!¤#¤&#&#!!..pkeles...
Niinpä seuraavana päivänä  peruutin sen  talokaupan kunnan kanssa, tililleni tupsahti  75000  markkaa ja niin olin ilman taloa.........voihan aska...peellä tietysti..
Ahaah.....tuli  kevät Luopajärvelle....ja   koska talvella oli ollut tavattomasti  lunta....ja se sulamaan...heh..heh....niiden jotka olivat  minua (noitaa) vastaan   ojat  tulvi  yli äyräittensä ja vesi pilasi tulevan vuoden viljasadon.Ne joiden nimeä listassa ei ollut...vesi kiersi.. ...Luopajärvi oli nimensä veroinen....
Oli.
Hehehköhköh...  sekä  mansikkana kakun päällä....Saunalan herra joka oli keräämässä  sitä nimilistaa , ei enää päässytkään kunnanvaltuustoon......hmm...??..
Heh.

Ekku Mattila.