sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Närhit ja Ekku Mattila.

17/1-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olen ruokkinut  lintuja varsinkin talvisin  ainakin  60 vuotta jo.
"Hänen ovat linnut".....heh.
Helsingissäkin puluja ruokin ja sain varoituksen   taloyhtiöiltä ja siksi siirsin  lintujen ruokinnan puistoihin....esim  Töölönlahden  rannoille ja hyvin kävi.... Sorsat   oppivat  tuntemaan  "olomuotoni" ja suurella  joukolla  ryntäilivät minua vastaan......kovalla kaakatuksella ja ihmiset ihmettelivät..
Hautausmailla  esim   oravia/talitinttejä ruokin ja kun  minut näkivät....kilpaa  kiipeilivät  niskaani ja taskuihini....jossa pähkinöitä pidin..
Tintit    laskeutuivat  olkapäilleni  ja taas ihmiset  ihmettelivät....
Muistan yhden kerran kun kävelin lähellä  pitkää siltaa  = rautatieaseman lähellä, kun kaksi sorsaa lensi minun ylitse ja  tunnistivat "ruokalähettinsä"....kummalleni olkapäälleni laskeutuivat.....ja taas oli ihmisillä kummasteltavaa.
Espoon Matinkylässä rakensin  talitinteill "talvituvan"  , pienen pöntön,. johon  lisäsin pienen  lämmittimen ja koko  talven siinä kötötti muutama talitintti. Pöntto oli tietysti omalla parvekkeellani....juu.
Sitten tänne  Kauhajoen suuntaan...:
Parisen  vuotta sitten huomasin yhden närhin oppineen ovelasti erään kikan......Kiinnitän rasvapalloja noin 30 senttisen narun päähän että   talitinti voivat niitä  syödä , mutta esim närhet ei. Närhille on kaura/vehnä/ohra/auringonkukan siemeniä. Yksi viisas  närhi oppi vetämään  kynnellään  siitä narusta jossa rasvapallo roikkui , luoksen oksalle ja siinä hyvällä "rasvapallohalulla" sen nokki suuhunsa.
!!!!
No antaakaas olla...... Pian muutkin  hokasi saman idean ja kohta rasvapallot hävisivät pikapikaa.
Seuraavaksi  kiinnitin ne pallurat ohuen rautalanjan päähän......ja taas sama juttu. Ensin yksi närhi keksi miten siitä rautalangasta  pitää kiskoa ja kun se onnistui , niin muutkin seurasivat perässä...ja jälleen talipallot katosivat muutamassa tunnissa.
Nyt   kiinnitän talipallot  suoraan oksille ja kiinnitän ne ensin. Varikset peijjakkaat ne vohkivat muuten.....ne pärjää kyllä talvisessa luonnossa ilman lisäruokintaa kuten harakatkin..
Jee.

Ekku Mattila.