lauantai 23. tammikuuta 2016

Rahakätkö Hyypässä....

23/1-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Niin Tauno haudattiin .
Meni kuukauden verran kun kyläparlamentti alkoi huhuilemaan että missäs  Taunon Rahat ?
Häh?
Pankkitili oli tyhjä....sen takia kun aina eläkerahat nouti ja jonnekin vei.....muutama satanen..mutta kuitenkin....ja tätä jatkoi  21 vuotta..ainakin........sanottiin.
Hyvin vähän tuhlasi Tauno eläessaan....ei viinaa, eikä tupakkia  käyttänyt...siis missäs rahat ?................missä?
Ja  jopa alkoi pienehkö  yöllinen rapina metsässä. Se ja se hämärän turvin hiippaili Taunon mökin ympärillä immeisiä ja sisällekin pääsivät. Pieni keittiö 2x3 metrinen ,jossa kaasukeitin , pöytä/tuoli sekä rautainen sänky olivat äkkiä tutkittu. Mökin vasemmalla puolella varasto, jossa rautaista romua, muutama halko ,eikä muuta.Sieltäkään ei kadonneita rahoja löytynyt.
Entäs se  pieni sauna ??.....sama juttu....kotapatakin irrotettiin , katolle johtava piippukin irti ja tarkistettiin...ei mitään. Rahat olivat  kateissa.
Mökin seinien kimppuun sitten. Siitä irrotettiin hirsiä/lautaa.Paloja irti  rahojen toivossa.Lattialaudatkin väännettiin irti ja esille.Turhaa työtä. Turhaa työtä.
¤¤¤¤¤
Ja tässä vaiheessa tulin minä uutena mökin omistajana kuvaan. Edelliset  asiat kerroin kun niistä olin kyliltä kuullut...ja kiinnostukseni heräsi....??!..missä rahat..??  häh?
Oli vuosi 1993.
Yhtenä aamuna  "kartanolleni" menin  evästä mukana.Oli kaffia pullaa...sokeria ja kermaa , muutama rähmäpullakin  joukossa ja eikun töihin....Koska tiesin  mökin  jo useampaan kertaalleen tutkitun, niin sen jätin pois laskuistani....ja siis tuvan ympäristöä  tutkimaan.
Ja..ja....kas..kas.......Mökin  lähellä, noin 8 metrin päässä  tunsin maan olevan  liian  kovan.Kop..kop..siitä kohdasta kuului ja äänen päästi vahva lankkukansi. Puoleksi  mädänneet lankut  olivat vesikaivon kantena.Ettei  runniin kukaan  vahingossa tipu. Kannen päälle oli vuosien aikana kerääntynyt   puiden lehtiä , ruohoa......oksia. Myös pienehkö kaatunut  pihlaja  sen peitti. Ja minä kantta   raottamaan....
Kas..kas....
Kaivo ei ollut syvä. Noin 3 metriä kenties. Harmaata vettä, liejua sekä sammakoita kodissaan. Ummehtunut haju , hometta ja vaikka mitä.
Kaivon reunassa oli ruostunut kettinki , joka meni alas saakka. Yläosa isolla rautanaulalla isketty kiinni paksuun parruun.......ja kun kettinkiä nostin.....??!!??.
Nousi mukana   läpiruostunut  reikäinen rautasanko......sen sisällä rikkimennyt kannellinen lasipurkki.....ja  purkissa täysin pilallevettyneitä rahanippuja. Mädänneitä paperinpalasia.Paperinpaloja....entisiä  setelirahoja....yhdessä sotkussa kuin lehmän oksennus.
Pilalla olivat Taunon rahat.
Pilalla.

Ekku Mattila.