tiistai 19. tammikuuta 2016

Veljesten kamala riita.

19/1-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Ajelin eilen  ihan tuossa Kauhajoen lähialueella , noin  50 km säteellä täältä ja menin ohitse yhden punaisen pohjalaismallisen vanhan talon.
Päätieltä siihen  matkaa  800 metriä ja aivan kylän hiekkatien vieressä , hylätty ,selvästi  toinen puoli siitä romahtanut alas. Surullinen näky.
Ja  talon historiaa pukkaa:
¤¤¤¤¤¤
1920  luvulla siihen muutti kaksi veljestä , vanhoja poikia viiksekkäitä maata viljelemään. Vaikka talossa oli kaksi  erillistä porstuaa omine sisäänkäyntineen , niin he kulkivat samasta ovesta , veljeksiä kun olivat ja toimeen keskenään hyvin tulivat.
Mitään riitaa ei heillä ollut .
Kunnes......kuuskymmenluvulla,  suunnilleen jotakin tapahtui . Kukaan ei tiedä mistä kaikki alkoi, mutta  veljesten välit menivät kerralla poikki. Postin hakivat kumpikin erikseen, samoin kaupassa kävivät. Talon  sisäänkäyntiin tuli  uusi järjestys. Nyt kummallakin oli oma  porstua , yksityinen ulko-ovi ja se oli visusti lukossa. Talo  halkaistiin niin ,että  yksi huone naulattiin kiinni , eikä läpi siitä enää päässyt.
Veljekset  olivat ja elivät sen jälkeen omin  nokkineen. Yhtään sanaa eivät   toiselle sanoneet. Jos sattumalta kylillä kohtasivat, niin ohi menivät.
Mykkäkoulu oli  tavaton.
¤¤¤¤

Jatkan uudella  sivulla...

Ekku Mattila.