lauantai 27. helmikuuta 2016

357: kasta...Naganttiin...kautta 635 :seen.

27/2-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Eilinen   Uloffi Palmen   blogijuttuni  synnytti  muutaman keskustelun ja jatkan samasta aiheesta hiukkasen lisää.
Puolituttuni sanoi että  357 on aika tehoton  ja sanoin ettei kuule ole. 45 on paljon paree hän sanoi ja mä taas siihen että niin taitaa olla. 45:tosella  on tavaton ns "pysäyttämisteho" ja sen takia 45 käyttää esim metsässä liikkujat joilla on paljon karhuja ...sanoin....
Toisaalta   45:sella  pitää odottaa karhun  päälle käymistä noin  8 metrin päähän ennenkuin se on parhaimmillaan..meinaan  neljävitonen......ei kontio....taikka miksei....jos karhu pääsee  niin lähelle ihmistä......voi..voi..ja melkein voisi laittaa R.I.P.....ihmiselle  juu.
Siis...
1955  luvulla Filippeiniillä   jokku huuma/uskovaaset  ottivat yliannoksen  ja miekka  kädessään  ihmisistä päitä irti   hutkimaan.(ns Amogjuoksu)  Silloin poliisit  huomasivat että ainut ase, joka sellaiset  hullut pysäytti oli juuri 45....nen. Kerralla pöljät kellahti kuolon uneen.
Pum.
"Tjaa...sanoi tuttuni....mutta kyl ysimillinenkin on kova sana  ja mä siihen että sellaasen kaliiperin voittaa kirkkaasti  ryssäläänen tokareffi.......siis tähtipistooli....762x25...joka ampuu samaa patruuna kuin rasalaanen konepistooli.
"nooh..sanoi tuttuni taas....ainakaan  venäläänen  nakantti  ei oo mikään...." ja mä siihen että takuulla on....on kaks  revolveri maailmassa joihin voi kiinnittää äänenvaimentimen  ja toinen  on Englantilainen    "Wempli"  ja  se toinen Nagani...."  Kummassakin laukaisuhetkellä  patruuna menee millin/toista rullasta piipun   sisälle, tarkennettuna rulla liikkuu sen matkan  ja kaikki  ruutivoima  menee  piippua kohden , eikä tule   enegiahukkaa   ja sen takia   kuula saa aikamoisen  voimajytkyn.
Tumps.!
 Nakantilla pystyy ampumaan  esim vahvasta , paksuudeltaan 30  senttisestä  sähkötolpasta läpi  mennen  tullen ja jopa hiukkasen vinoonkin siihen ammuttaessa. Läpi menee että pläjähtää.
Nakanttia on kahta lajia jatkoin....on  miehistö ja upseerimalli.  Miehistöiden nakantti toimii  iskuria taaksevetämällä ja sitten laukaisten....kerta kerralla ja aika hitaasti siis.  Upseerin nakantti toimii suoraan liipaisinta  vetämällä. Syy on tämä.. Kun  sotamiehet  venäjän armeijan aikaan tulivat känniin , niin eikun vihattuja upseereita  hengiltä ottamaan.....mutta melko  hitaasti se  toimi..
Upseerit  pystyivät vastaan tuleen  nopeammin.....juu...pum..pum..pum..
Juu.
Ainiin....nakanttiin mahtuu 7 patruunaa  rullaan.....ja  asia on vanha tietokilpailukysymyskin..
¤¤
635  on pilipalipyssy....kun sillä ampuu esim  ladon seinään  vaikka  30 metrin päästä, niin  kuula ottaa kimmokkeen hirsiseinästä. Ei kuitenkaan kannata pyllistää kuulaa vastaanottamaan  saman matkan päässä....voisi kirpaista....mikäli osuma tuloo.
Nimittäin liha on heikko.....
Heh.

Ekku Mattila.