torstai 4. helmikuuta 2016

Pentti Nikulan 1962 MM ennätyshyppy 494 oli fusku..

4/2-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Suomalainen naisseiväshyppääjä  Murto   teki viikko sitten nuorten MM  ennätyksen lajissa 471  ja oli kova temppu.  Jos oltaisiin vuodessa  1962 , niin jopa Pentti  Nikulalla olisi vaikeuksia  voittaa Murto , mutta tälläistä spekulaatiota ei kannata tehdä.
Vuosi 1962 oli omaansa  aikaa.
Tämä 2016 on  omansa.
¤¤¤¤
Mutta.......Nikulan  maailmanennätyshyppy  Kauhavalla  Juhannusaattona  1962 oli  ns vilppihyppy.
Olin nimittäin  itse katsomassa samaa urheilutapahtumaa , 16 vuotiaana kollina ja kiivennyt parin kaverini kanssa aivan hyppypaikan  vieressa olevalle matalalle  varastonkatolle. Paikka oli urheilukentän lähellä , noin 30 metrin päässä itse suorituspaikasta.
Yhdessä tietosanakirjassa näkyy valokuvana sama varastorakennus ja sen katolla kuikuilemassa muutama kolli ja joukossa minä itse.
¤¤¤¤¤
Hypyn vauhdinottorata  oli myötätuuleen. Koska oli kova tuuli , niin kävi muutaman kerran ,että kesken vauhdinoton, siis juoksun aikana, tuuli tiputti riman alas  ja  urheilija joutui keskeyttämään yrityksensä.  Antaakaas olla.....järjestäjät kietoivat riman molempiin päihin mustaa eristysnauhaa, mutta sekään ei auttanut. Rima tipahteli edelleen alas kesken  hyppääjän yrityksen.
Sitten järjestäjät hakivat jostakin kaksi jumalattoman suurta rautanaulaa sellaisia joilla  ratakiskot naulataan ratapölkkyihin ja ne olivat jotakin 20-30 senttisiä pituudeltaan. Ne  tungettiin eristysnauhojen väliin ja  eikun yrittämään uudelleen.
Rima oli korkeudella  494 kun Pentti  Nikula alkoi  maailmanennätysyrityksensä. Hän  putosi aika pahasti riman päälle , joka pomppasi   kovasti ylös, mutta eristysnauha sekä riman kummassankin päässä olevat   suuret rautanaulat pitivät riman  ylhäällä...ja MM  ennätys näki päivänvalon.
Kun tästä asiasta  kerroin isälleni  illemmalla, meinasin saada tukkapöllöä ja aiai kun haukkumasanat sinkoili.......tyyyliin..mitä sä höpäjät..
Muttaaa......noin vuonna  1990....teeveestä tuli haastattelu Pentti Nikulasta ja hän tunnusti  1962 MM  ennätyshyppyssään olleen vilppiä ja kertoi niistä rautanauloista/mustasta eristysnauhasta. Olisittepa nähneet   isäni naaman...??........hehheh..

Ekku Mattila.