lauantai 6. helmikuuta 2016

Se luoti tiesi paikkansa....

6/2-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Karvialta takaisin  ajaessani    ajoin  Keskikylän paikkeilta...taikka sitten en  ajanut...toisaalta voi olla että Keskikylää se taisikin olla ?
Ja mieleeni   tulvahti Jalasjärven Ahonkylä , vanha sininen  entinen osuuskauppa .kahden tien risteyksessä, keskuksesta suunilleen 11  km päässä.
Asuessani talossa vuokralla  1995 sain asiakkaakseni noin  70:sen  naisen , hämmentyneen oloisen joka pitkän harkinnan   päätteeksi  kertoi minulle  näin.
¤¤¤¤¤¤
"Ekku.....minun  mieltäni on kaivanut eräs tapahtuma  30 vuoden takaa....koskien isääni, joka asui pienessä mökissä  paikalla (piip....piip on minun)...ja oli kovassa riidassa ollut naapurin kanssa.Kukaan ei riidan  syytä tarkasti tiennyt, mutta kovaa se oli koko ajan ollut.......eräänä varhaisena aamuna isäni mökin ovea jyskytettiin ja katsottuaan porstuan pienestä lasista  isäni tunnisti ovea hakkaavan riitakaverinsa ...juovuksissa pahasti...
Mökä sekä  jyskytys  oli kova....
Ulko-oven hakkaaminen  kesti   useita minuutteja sekä välillä naapuri huuteli että nyt otetaan miehestä mittaa ja jompi kumpi kuolee  kohta.....avaa ovi...avaa ovi.....
Koska isäni   oli aika pienikokoinen hän tunsi olevansa alakynnessä tappelun syntyessä  ja ajaakseen riidanhaastajan pois ampui  pienoiskiväärillään yhden laukauksen ulko-oven läpi sen kummemmin tähtäämättä.....varoituslaukauksen tapaan.......ja jyske loppuikin kerralla.
Koska isäni  luuli naapurin   säikähtäneen laukausta meni oven avaamaan , mutta rappusilla makasikin naapuri kuolleena kuin kivi....summassa ammuttu laukaus olikin osunut miestä kuolettavasti.
Isäni säikähti...jatkoi nainen kertomustaan ja oli varma että linna häntä odottaa pahimmassa tapauksessa...ja pitkän harkinnan tuloksena tekikin seuraavasti......meni portaille ruumiin  viereen , kädessään sodasta tuoneen pistoolinsa ja sillä ampui yhden kerran ulko-oven läpi omaan  asuntoonsa......jätti pistoolin ruumiin lähettyville ja senjälkeen juoksi naapuriin josta ilmoitettiin Jalasjärven poliisiasemalle.
Poliisit tekivät rikospaikkatutkinnan ja miehen kertomuksen perusteella tulivat tulokseen että  asunnossa olevalla oli  oikeus hätävarjeluun  koska  ulko-ovella ollut räyhääjä oli ampunut ensimmäisen laukauksen pitoolillaan asuntoon ulko-oven lävitse.
¤¤¤¤¤
Asiakkaani isä oli kerronut tämän kaiken vähää ennen kuolemaansa  tyttärelleen sekä vannottanut että totuus täytyy tulla  esille heti kun hän on kuollut. Sen takia nainen  oli minulla asiakkaana ja pyysi että minä ottaisin itse yhteyttä poliisiin sekä kertoisin mitä tytär (hän )  oli isältään kuullut. Nainen oli kuitenkin pitänyt salaisuutta omana tietonaan   kolmisen kymmentä vuotta , ennenkuin rohkaistui ja tuli minulle asiakkaaksi.
Saattaa ollla että otin yhteyttä Jalasjärven poliiseihin, taikka sitten en ottanut....en nyt millään "muista".....

Ekku Mattila.