tiistai 22. maaliskuuta 2016

Hässii kuin kanit....

22/3-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Pikkumäläkkinä ,noin  7 vuotiaana kysyin vanhemmiltani, että  minkä   takia Härmässä  yhtä mäkistä mettärinnettä kutsutaan hässikankhaaksi.?
"Mitäs siinä turhaan utelet ..sanoi  isäni.....mees leikkimään siitä".
Ja mä menin.
Mutta eipäs mennyt  pitkään ,kun taas esitin saman kysymyksen ja sain uudelleen isältäni saman vastauksen...."leikkimään siitä...".
Koska  tyhjentävää   vastausta en saanut vanhemmiltani, niin  kääppäilin  Kalliokosken Reinon  juttusille ja häneltä kysyin saman kysymyksen......."minkä takia se mäki  on hässikangas"?
"Tjaa...sanoi Reino.....eikös sulla  oo niitä kaneja erelleenkin ??....ja mä siihen sanoin että on...kaks paria...."
"ookko huomannu mitä ne touhuaa keskenään...kysyi Reino taas..ja mä siihen että ne hyppii toistensa niskassa tavan takaa".
"juu.....Reino lausahti.....Mattilan Matilla oli 40  luvulla miesrenki sekä piika....ne paimensi useasti lehemiä siellä  mettärinteessä, koska siellä oli hyvää heinää. ....yks  päivä siihen suuntaan  käveli  jänisten mettästäjä ja tapasi  Matin miesrengin sekä sen piian  touhuamas  samalla tavalla kun ne sun kanis.."
"Ai sanoi,,,mutten vielä ymmärtäny koko asiaa.....mutta  sitten vanahempana sain tietää   mitä sana Hässiä  Härmälääsittäin tarkoittaa.
Hässinkangas.

Ekku Mattila.

Köh.