sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Kävin omenavarkaissa 1954...mutta älkää tätä kaikille kertoko..

3/4-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Ajelin aamusella    Alahärmässä, kävin syntymäkodissani ,sekä  koukkasin  Voltin uuden sillan kautta Jepuan suuntaan.
Melko  lähellä Isontalon Antin  entistä kotitaloa,  oli ennenWanhaan Viitalan Nikolain sekatavarakauppa. Sieltä me kollit käytiin ostamassa ainakin tikkunekkuja, sellaisia  tikun nenässä olevia  nuoleskeltavia  karamelleja ja hyviä ne oli.
Kaupan  tontilla oli useita  omenapuita ja niiden hedelmät  oli hyviä. Ns talviomenia ja aina saatiin kouraan  omena jos kysyttiin kauppiaalta.
Mutta antakaas olla....kerran syksyllä meille  tuli kova omenahätä ja hiljaa hiippaillen mentiin kaupan omenapuutarhaan...vark....eiku hakemaan naposteltavaa. Kello taisi olla siinä  23,00 paikkeilla, aika hämärää jo ja siis hommiin....
Ennyt millään muista kenen keksintö  se saha oli.....??!!...joka oli meirän mukana ,mutta sillä me ketaleet katkaistiin yksi omenapuu kerralla poikki se olkapäille ja retuutettiin Voltin koulun  lähellä olevalle mettäsaralle...
Nam..nam...siellä me syötiin omenia. Vattamme täyteen  ja mukamas hyvää oli. Kujasen Heinokin melkein yökkäsi  ylensyönnistä johtuen, samoin Kankahan Mauri.
Seuraava  Maanantai  ei hyvää tiennyt.
Kauppias oli  huomannut omenapuunsa hävinneen  ja sitä kertomaan Kallion poliisille sekä meirän opettajille. Yksi ilta, ennen koulun loppumista  , meidät kutsuttiin kaikki koolle ja poliisi puhuttelemaan alkoi....kuka??..ketkä??...häh?
Ja niinhän siinä kävi että  jokainen tunnusti raskaan syntinsä, mutten mä. Ainakin kolmesti  kielsin ,kuten se kuuluisa henkilö 2000  vuotta sitten ,enkä tunnustanu.En.
Jokatapauksessa, luulisin varmuuden vuoksi Isäni  retuutti mua tukastani...aika lailla..
Kenties hän oli varma  syyllisyydestäni...
Joo.

Ekku Mattila.