keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Kokkolan Päiväjärven silta....2 kuollutta...Wanhaan aikaan.

13/4-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Vein pari päivää sitten  Vähästäkyrööstä  tuulimyllyjen osia Kokkolan suuntaan , Koivuhakan paikkeille,  kuorma  purettiin sinne ja aivan "sattumalta"  ajelin  Korpilahdelta suuntaan Friis ja  lähellä Päiväjärveä on edelleenkin silta, johon tämä blogini viittaa...
Siis:
Noin 1900  luvun alussa paikalla eleli  yhteisö , ihan tavallinen  maaseuturyhmittymä , yksi kauppa, posti, koulu sekä   savuja talojen katoilta  tuprutteli  yli kaksisataa.
Eräässä perheessä , sanotaan heitä vaikka Lahtisiksi , oli vanhapoika , (kutsutaan  häntä vaikka Hannuksi) noin 30 vuotinen, iso  ,   tyhmähkö ja silmää naiskauneudelle.....kuulemma.
Vaan vastakaikua Hannu ei saanut.
Jo  siihenkin aikaan tapahtui  naisiin kohdistuneita raiskauksia, mutta  niistä oltiin  hiiren hiljaa.  OLi suuri häpeä suvulle mikäli joku  "puhkaisi"  naisimmen, sillä hän ei ollut enää neitsyt.
Naimisiin oli hankala enää päästä.
Hannulla oli huono  säkä.....torjuttiin kerta toisensa jälkeen...
Vaan Hannu ei siitä liieemmin piitannut. Yksi  kevätkesä  hän tapasi  nuoren  16   vuotiaan tytön (sanotaan häntä vaikka   Tertuksi)  kylän lähellä olevalla  metsätiellä ja raiskasi Tertun.
Tapahtuneesta   tyttö meni täysin sekaisin. Lakkasi syömästä.Lakkasi  elämästä.Lakkasi olemasta kokonaan ja saman vuoden  Joulukuussa tappoi  itsensä. Hyppäsi sillalta  alas jokeen ja hukkui.
Hannua vain nauratti.
Ei tippaakaan  syyllisyyttä tuntenut.
Kunnes.......Seuraavan vuoden Maaliskuussa , paikallinen  kyläläinen  huomasi joen jäällä jonkun mytyn , sitä tarkemmin kepillä  sohimaan ja heti   viranomaiset paikalle  kutsumaan.
Mytty oli  Hannu.
Kuolleena  kuin kivi.
Puukolla tapettu.
Samassa paikassa   missä Terttu   itsensä hukutti muutamaa kuukautta aikaisemmin.
Tutkinta tehtiin niin ja  näin. Ei  pahemmin  ketään kuulusteltu. Kukaan ei ollut nähnyt taikka kuullut  mitään sillan lähettyviltä. Muutama peuran jälki  havaittiin. Ja niin   lumi suli ja kesä tuli.
Oikeus taisi toteutua..?
Vai mitä?

Ekku Mattila.