sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Voitin Rajamäen Pentin kovassa hiihtokilipaalussa 1958.

3/4-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.



Laitoin tänään  sukset/sauvat  kesäseisontaan odottamaan Marraskuun  kelejä ja kuinkas ollakaan.....mieleeni putkahti jännä tapahtuma noin vuodelta  1958...59.
Olin    aika kova hiihtäjä  Voltin kansakoulun aikana ja useasti pärjäsin melko hyvin kilpailuissa, eritoten ns koulujen välisissä ...juu.
Pronssimitaleita sain useasti, kerran hopiaakin kun Isäni onnistui voitelemaan sukseni hyvin ja seuraava tarrinani onkin juuri se "jännä tapahtuma".
Oli  Maalis/huhtikuu , Sunnuntai ,noin  1958 ja paikka Alahärmän Linnanmäki. Sinne oli  tehty  5 km latu ja eikun hiihtämään että sukset sihisi.
Muistan yhä miten  sukseni todella  luistivat , sekä pitivät. Eivät lipsuneet  yhtään ja  mäen nousutkin   kuin tyhjää vaan. Alamäessä  viiletin  niin kovaa että  silmistäni    vesi tippui ja ihan huomaamatta  saavuin maaliin. Ohitin hiihtoni aikana  useita kilpailijoita..."latua"  huusin ja  sinne jäivät taakseni muut huohottamaan.
Ja sitten maaliin. Kuumaa mustikkamehua  kitaan ja voi kun oli kiva tunne. Tiesin että menin lujaa ja   olin varma onnistumisestani.
Noin  tunnin kuluttua huudettiin isoon tupaan jossa kuulutettiin voittaja.
"Ensimmäinen  Eero Mattila "  sanottiin ja hain pienen  hopean värisen (alumiini) pytyn  korkeudeltaan noin   5-8   senttiä jossa  luki  1 palkinto. (son yhä mulla hyllyssäni)
On.
"Toinen Pentti Rajamäki"  joka   sai  samanvärisen pytyn kun mulla, mutta  noin 3-5  senttiä korkea......vaan...heh.
Ja sitten hiihtelin kotiin ylpeänä  kuin mikä. Pytty visusti taskussani.
Nooh....tuli seuraava Maanantai, tarkemmin  sen ilta, noin 18,00  kun kotiimme  asteli  muutama henkilö. Siihen kuuluivat Linnan Ilmari , Rajamäen Pentin Isä ,sekä pari muuta miestä   ja he sanoivat....
"Tuota...kun Eero ei ole kertaakaan ennemmin  voittanut Rajamäen Penttiä hiihros  ja kun eileen niin kävi ja me tuumattiin että ajanotossa tuli virhe ja   jos  Pentti kuiteskin voitti , niin jospa me vaihdetaan  niitä pyttyjä..meinaan.....että Eero saa   Pentin   11  pytyn ja Pentti saa Eeron 1 pytyn"?
"Mitäs perkelettä sanoi Isäni..? Otin itte aikaa larun varrella  ja  meirän poika varmasti voitti Pentin......joten pyttyjä ei vaihreta...ei niin".
Ja niin  miähet lähti.....jättivät sen Pentin  hopiapytynkin meirän keittiön pöyrälle....kiukuspäissäänkö....??....myös sekin on yhä mulla.
Nooh....tuli  viikon/kahden päästä uudet hiihtokilpailut .....ja mä taas voitin Rajamäen Pentin....ja vihiroonkin muukkin uskoi mun kovaan hiihtokuntooni.
Juu.

Ekku Mattila.