perjantai 13. toukokuuta 2016

Kyllä kivet lähti.......PUM.

13/5-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

On jo ajat sitte vanhennu......??....heh.

Tein päivällä pienehkön pyöräilylenkin  ns Hyypän maastossa.
Kävin Kauhajärvellä kierroksen ja takaisin  kothin.
Toinen puoli on asfalttia tiestä, mutta se toinen ei. Hiekkaista ja aika  röpelöistäkin vielä......hampaat  melekein kalaji toisiaan vasten..
Hämeshavusesta   hiekkatietä  noin  6 km kohden Kauhajärveä päässä oli yhden tuttuni   6 hehtaarin peltoala ,jonka keskellä  kökötteli kaksi suurta kiveä....suunnilleen    kolme meeteriä korkeita  kumpikin  ja saman leveitä.
Jossei  enemmänkin.
Noh.....pellon   omistajaisäntä tuli luokseni ....1993.....koska tiesi minulla olevan myös laturin paperit, että tarvittava ammattitaito siihen hommaan.....ja sanoi että niiden kivien on aika lähteä ......ja minä suostuin....
"poraa  kivien keskelle......sanoin....kumpaiseenkin reikä....3 senttiä halkaisijaltaan ja noin puoliväliin per kivi........ja sitten soita mulle ja mä tuun ...."
Ja niin kului viikko ja hän soitti.....
Ja mä menin.....meinaan paikalle...
Ihan "sattumalta" mun kaappiini oli jäänyt  vähä  tynyä...EEEenglantilaasta...punaasta....ja  kaksi pötkyä  , muutama sata grammaa,  tungin   ensimmäisen kiven reikään....jossa viimeisessä  pötkössä oli  sisälle tungettu   tulilankanalli ,sekä aikatulilankaa  noin  metrin pätkä.....juu.
Se taas tarkoittaa tasan   kahta minuuttia päästä turvaan/suojaan.....tynyjen päälle, taikka reikään kaadoin hiekkaa..siis täkkäsin ja se taas tarkoittaa että paine ei  karkaa taivhalle..vaan  jää reikään ja antaa vauhtia kiven menolle..
Raaps  sanoi tulitikku.....ja siiiiiih....kuului....lanka palamaan...
Ja me kumpikin  juostiin kuin viimeistä  päivää  suojaan noin  100  metrin päässä olevaan ojaan, jonka edessä penkalla kökötti  pellon isännän sininen traktori. Meidän takana oli koivumettää...
PUUUUUUUUMMMM !!!!
Kuului....ja alkoi tavatoon rapina...ensinnä  traktorin ikkunat  pamahti hajalle.
Samalla kertaa meidän takana  olevasta  koivujen rungoista alkoi  tippumaan  kaarnaa sekä   oksantynkiä ja ikäänkuin kaupan päälle  ilmasta  pieniä kivenpalasia sekä multaa....
Rapina kesti  ainakin  5 sekunttia.
Voi että me naurettiin.....kollithan tykkää aina tussaroora.....ja  se  isooo kivi..?? se oli hävinnyt pitkin peltoa ja suurin lohkare painoi  tuhannen kiloa ja se oli   40 meeterin päässä...justa ja just  sen jaksoi  nostaa  kuulemman etukuormaajalla.....juu.
Toiselle kivelle tehtiin sama homma, mutta nyt ajettiin traktori  suojaan ainakin 400 meetrin päään ja  tulilankaa pistin  3 metriä....että kerittiin  turvaan...
Illalla  tarkistin sen punaasen tynymiitin  voiman.....se oli 8 kertaa voimakkaampaa   ns tavallista  dynymiittiä.....juu......hups...sanoisin......kyl Englesmannit osaa..

Ekku Mattila.
PUM.