lauantai 29. lokakuuta 2016

Perintörahani....miljoona vanhaa markkaa "suli".

29/10-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Kävin eilen  pikimiten  (hassu sana) Alahärmässä, syntymäkunnassani , laittamassa ns  haudat kuntoon talvea ajatellen.
Laitoin kanervaa myöskin Isäni Feliks  veljen haudalle ja kuinkas ollakaan.....Wanhaa aikaa  tullahti mieleeni....
Feliks  lähti Amerikkaan   1927 ja oli siellä yhtämittaa  vuoteen 1982, jolloin hän muutti Alahärmään syntymäpitäjäänsä. Hän oli leskimies.Lapseton.
Asuin 1982  Alahärmän kirkolla , entisen hyppyrimäen vieressä , kolmikerroksisessa vuokratalossa.
Ja antakaas olla......samana vuonna, huhtikuussa ovikelloni soi. Pling....pling...pling.
Sen avasin ja siellä seisoi  pitkähkö mies.
"Tunnekko..hän kysyi ja sanoi etten tunne"....olen isäsi  veli Feliks ja nyt olisi asiaa Kauhavalle ja kun kuulin että sulla on auto, niin mennäänkö heti ?....hän kysyi.
Matkalla Kauhavalle Feliks kertoi  että siellä on viinakauppa ja en kehtaisi  Alahärmän kauppaan mennä ettei ihmiset alkaisi juoruta......
Noh viinaa hän osti ja sitten takaisin Alahärmään.Feliks  asui ihan asuntoni lähellä, noin 100 metrin päässä rivitalossa vuokralla. Samanlaisen  offensiivin  teimme  joka Lauantai , noin kuukauden aikana ja joka kerta Feliks  antoi pensarahaa 500   markkaa...!!..Kun sanoin että  se on liikaa tuo 500, niin hän tiuskaisi että "kyllä mulla noita on riittämiin....tollarilla saa paljon  viissatasia...joten  otahan vastaan ....pankissakin on lisää..".
Ja otin.
Kunnes  huomasin yks Lauantai että Feliks hyppäsi  taksiin. Kun sama toistui  seuraavanakin viikonloppuna ja taas seuraavana , niin menin miehen asuntoon  kysymään..."Miks en enää kelpaa kuskiksi..??..oi miksi..?...ja vastauksen sain...
"Kuulin kyliltä että kyttäät mun rahojani....Amalia sanoi niin....ja Allikin....myös Laakson Paavo..kyttäät vain mun rahojani.....joten ajelen taksilla ny."
Aha virkkoin....sanoin näkemiin ja lähärin.
No  Feliks  kuali  parin vuoden päästä ja eikun testamenttia  lukemaan. Selvää rahaa oli miehellä pankissa  vajaa milli. 60000  tuhatta sai Amalia...60000 Alli...60000 Laakson Paavo...40000 sai  Mäkelän  äijjä.....Riitta sai 40000...Kassu kans  40000....Feliksin veli...Isäni  sai  40000  ja kultaisen taskukellon.....sekä rahaa tiputeltiin sinne ja tänne, muttei mulle penniäkään.
Vaikka olin Feliksen kummimuksu.
Amaliat ja ne muut  "suolasivat"  perintorahat ennakkoon,ettei minulle olisi mitään tullut. Onnistuivatkin siinä aika hyvin...näin sanoakseni.
Aika velikultia....Väinö Linnan tuntematon romania lainatakseni.

Juu.
Ekku Mattila.