sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Pirtua join ennenWanhaan...huh.

30/10-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.Hups......kävin myöskin tänään Alahärmässä , asioilla , Kortesjärvelläkin myös ja ohitin rautatiealikulkusillan. Vuonna  1961   siltaa ei vielä ollut ja tien reunamalla oli vanhanajan kuppila.....Etlan Baari.Sieltä sai limsaa, tupakkia, kaliaa, makkaraa, sekä mahdollisuus  pelata pajatsoa. Soli 10 pennin peli.
Kilikili.
Olin 15 vanha  ja kesätöissä  Jepualla  minkkitarhassa  juottamassa minkkejä.Siihen aikaan  niitä rokotettiin ja aina pistoksen  välillä  neula piti resinfioida. Se tökättiin sellaiseen sormen  pituiseen ja levyiseen  lasipulloon. joka oli  suljettu.Kannen läpi neula pulloon ja sitten  rokotetta  mitä mahtui, sekä sitten minkin persuuksiin.
Noh.....isot poijaat  kertoi että siinä pullossa oli 96 %  pirtua ja se kuulemma meni päähän että humahti, joten........varas....eiku  napattiin niitä pulloja ainakin parikymmentä...juu.....sitten Lauantaina  Eetlan baariin  notkumaan.
Meitä oli muutama kolli ....Soinin Eero, Kujasen Heino, Kankaan Mauri, Kalliokosken  Urpo ja mä  itte.Raakana niistä  pulloista naamaan ainetta nakkasimme.Huh.  Oli saatan...pahaa  ja jumalattoman karvasta.Ihan suuta poltti.Mahassa  tuntui selvää  tulipaloa....ei hyvä...ja me ähkittiin.
Päähän se pirtu meni . Sen huomasi myöskin Eetla ja meitä tarkemmin  tutkimaan. Hän oli selvästi  ammattinainen, sillä otti ja haistoi niitä pikkupullojamme. Maistoi myöskin ja  kovaa kyytiä raijasi meidät baarin keittiöön.
"Ottakaa nopiaa kermaa"  hän sanoi..."juokaa ainakin lasillinen   jokaikinen"..hän jatkoi....se on pirtua perkeles hän sanoi  ja se polttaa teirän mahat rikki...juokaa kermaa ja nopiaa..."
Ja me  juotiin kermaa.Ihan alaleuasta  sitä tippui  rinnuksille.Melkein  siiiihhh...vaan kuului kun kerma  sammutti vattassamme roihuavan pirtutulen. Kyllä teki  hyvää. Se kerma.
Noh.
Seuraavana aamuna tuli  oksennus, taikka se alkoi jo samana  yönä. Sellaasta vihreää  sotkua.Äitini sen havaatti ja arvakkaapas  mistä tarttui kiinni.? Retuutti  myös ja lujaa. Hiustukkoja  vaan leijaili ilmassa hetken aikaa.
Ehkäpä sentakia lopetin kaikkinaisen  viinan juonnin 1969   ja sen  olen pitänyt.
Mikä on hyvä.

Ekku Mattila.