lauantai 5. marraskuuta 2016

Ojalan kutomo 1963 ja ilmastointi.

5/11-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olin vuonna  1963  17 vuotias ja töissä kolmivuorossa Ojalan Kutomossa Alahärmän kirkolla, ihan ravirataa vastapäätä, lähellä Laakson kauppaa.
Yövuoro meneillään,  loppukesä, taisi olla  Elokuu ja todella lämmin ilma.Minkäänlaisia   ilmanvaihtokoneita ei ollut. jokainen ikkuna levälleen. ovet myös ja siinä oli kaikki. Hikosin kuin  Eskimo  helevetin kiirastulessa. Meinasi  henki loppua  täysin.
Juu.
Huoneessa  oli 3 kutomakonetta, rasseleita, kaikki kävi  ja neljäs  oli rikki. Sitä rikkonaista katsellessani sain ahaaelämyksen. Tuostapa teen hyvän huippuimurin ja siis tuumasta toimeen..............helppo nakki ajattelin.
Juu
Kiinnitin  sähkömoottorin  aksilan päähän neljä paksua   paffinpalaa. Ne teippasin vahvalla mustalla senkaikaisella  jeesusteipillä.Palojen pituus oli  noin 30  senttiä ja leveys  kymmenkunta  senttiä.  Noniin siinäpä sulle Ekku oiva tuuletin Nyt  loppuu hikoileminen.Aaah....hyvä homma.....ja tökkäsin sähkömoottorin vihreän napin ns päälle.
!!!!???!!!.
Voihan perskelees....!!
Yhtäkkiä   oli koko huone ilmassa lenteleviä paffinpaloja  täynnä.Ne sinkoilivat sinne ja tänne.Katosta pitkin seiniä. Sikinsokin.Syntyi tavatoon sekamelska.Sen lisäksi pahvinpalat osuivat käynnissä oleviin kolmeen muuhun kutomakoneeseen ja  rikkoivat niissä olevat  ns niisilangat. Kaikki menivät  epäkuntoon kerralla, sammuivat  heti ja pudottivat valmiin kankaan alas ja  resut kiinnittyivät koneiden  neulojen ympärille.Räts vaan kuului.
 Neuloja oli   800  per kone...keles.
Ja eikun korjaamaan vahinkoa jonka olin aiheuttanut.  Aamulla  tuli Erkki pomo paikalle. Arvakkaapa hänen ilmettään? Lupasin laittaa ne koneet ,kuntoon ja myöskin sen tein.Olin  yhtämittaa töissä 24  tuntia, siis kolme vuoroa , hampaitani purren.
Huh  vieläkin muistan sen katastrofin.
Oli se temppu.


Ekku Mattila.