torstai 3. marraskuuta 2016

Paha aivosyöpä vei Marjatan.

3/11-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olin 1956 kymmenvuotias.
Naapurissamme asui Tammeslehto  niminen   perhe , kaksi lasta, kissi sekä pieni koira.
Talon isäntä ,Nikolai antoi meille  kersoille 50 pennin kolikon kun toimme hänen pieneen saunaansa puista tippuneita kuivia oksia .Polkupyörän tarakalla oksat vietiin . Oltiin tyytyväisiä, sillä rahalla sai  tikkunekkuja kourallisen ja ne olivat todella maukkaita.Maksoivat pennin kappale.
Korven kaupasta niitä ostettiin.
Kerran ,samana kesänä  Nikolai  kertoi joutuvansa piakkoin Seinäjoelle  leikkaukseen. "Saa nähärä  miten äijjän käy...hän sanoi meille. Tuunko hengissä takaasin "..
Ja parinpäivän päästä Untamon taxi vei miehen Härmän asemalle, josta nousi lättähattuun  ja  sillä sairaalaan.
Otti ja kuali.
Nikolai  meinaan. Umpisuolenleikkaus  epäonnistui pahasti,  joka  siihen aikaan oli tavanomaista ja potilas  kuoli. Mies  ei enää saunaoksia tarvinnut ja me jäätiin ilman  50 pennistä, että tikkunekkuja......
Jalasjärvellä 1985 ,syksyllä,  sain asiakkaakseni  Härmälääsen naisen, jolla oli jo pitkälle kehittynyt  aivosyöpä.Vaasassa  oli käynyt , Tampereella myöskin, eikä lääkärit hänelle enää toivoa antaneet.
"Ekku nainen sanoi...en halua kuolla. Olen eronnut ja minulla on 2 lasta jotka molemmat vielä nuoria...en halua kuolla".
Näin heti hänen tuomistaan valokuvistansa ettei mitään toivoa enää ollut. Peli oli menetetty, mutta en  sitä naiselle kertonut. Koeta vain jaksaa ja taistella sanoin ja nainen lähti allapäin.
Kuukauden kuluttua hän kuoli.
Hän oli Tammeslehdon Marjatta.
Umpisuolileikkaukseen kuolleen Nikolain   tytär.


Ekku Mattila.