torstai 10. marraskuuta 2016

Sain lopputilin Kepon minkkitarhalta 1959.

10/11-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olin vuonna   1959  juottamassa Jepuan  Keppo  nimisellä minkkitarhalla juottamassa minkkejä............
Ikäni    oli  13 vuotta ja risat.
Tein ns  kahta  hukia, ensin aamulla  kello 05,00-06,00  ja sitten illalla  18,00-19,00.
Kodistani oli matkaa minkkitarhalle 19 km ja sen sotkin pyörällä päivän aikana  4 kertaa ja tuli aikamoinen  km määrä  nuorelle kollille.
Noh..antakaas olla.  Koska  Jepua on etupäässä  ruottalaasta seutua/asujamistoa, niin meitä  Härmää puhuvia pidettiin vähän niinkuin   huonompina...juu ja jatkuvasti  työkaverit kiusasivat. Jossei muuten  niin sen juottohomman aikana.
Minkkihäkkien  pituus taisi olla  50-60 metriä ja niitä oli rivissä  ainakin  viitisenkymmentä.  Tälläisiä  oli  muutaman hehtaarin alalla ja juottajille oli  määrätty  omat alueet jossa työskenteli.
Niinkun  mullakin.
Yksi ruttalaanen  paskapää oli todellinen kiusanhenki.Taisi olla  Nils  niminen.Kun hän huomasi että  juottaja oli vesiletkuineen  aivan  minkkihäkkirivistön loppupäässä, hän sulki  vesihanan. Se sijaitsi  pääkäytävällä, siis  alkupäässä ihan.
Eihän siinä muu auttanut kun kävellen  avaamaan  vesihana , takaisin juottamaan ja Nils sulki uudelleen  vesihanan.
Muistan kuin eilisen  päivän miten tallustelin  kymmeniä kertoja  avaamaan suljetun hanan ja sitä touhua kesti  tunnin toista. Onneksi  työni, siis juottaminen päättyi ja pyöräni selkään sekä kotiini Knuuttilanraitille.
Seuraavana  aamuna  takaisin Kepon tarhalle. Siellä  odotti  ns pomo joka kutsui minut toimistoon ja antoi minulle lopputilin että paukahti. Olin kuulemma jättänyt laiskuuttani  yhden minkkihäkkivälin juottamatta , hän  oli edellellisiltana sen itse tarkistanut, sekä juottanut   itse.
Yritin selittää ,että se Nilssipaskapää se..se, häiritti mun työtäni  sulkemalla jatkuvasti vesihanan...ja sen takia sekoilin minkkihäkeissä mutta kuuroille korville meni. Lopputilisekki työnnettiin käteeni....30  markkaa ja evästettiin että älä enää tänne tule  töihin.
¤¤¤
Vuonna  1964  me Härmän kollit , käytiin haastamassa riitaa Jepualla yhdessä  baarissa, sellaisessa pikkukännissä ja sitä myöskin saatiin.Meinaan riitaa. Arvakkaapa kuka  istuskeli  Baarin yhdessä pöydässä...??..aivan oikein...Tunnistin kollin heti...ja....Meitä Härmälääsiä oli  kymmenkunta ja saatiin aikamoinen  ruljanssi aikaiseksi...Baarin kalustolle, sekä  Jepualaasille  paskapäille.
Nilssi sai turpaansa eniten. Voi kun  teki gudaa.
Muistaa  varmasti vieläkin, jos on hengis.Nils  meinaan.

Ekku Mattila.