torstai 3. marraskuuta 2016

Virkavapaalla Camdell firmalla töissä 1968.....ja pläts.

3/11-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Otin  1968...taikka sain...virkavapaata  eräästä valtion hommasta, vuodeksi tasantarkkaan.
Oijee...
Tarkoitukseni  oli mennä ulkomaille siksi aikaa, ladata ns akkujani  ja katsella vähän mualimaa.............
Mutta harmistukseni   selvisi  että  ulkomaan työ  olisi kestänyt   2vuotta , eikä siihen olisi ollut yhtään  poikkeusta.  Ei ollut....Israel...juu  ja jep.
Noh koska minulla oli vuoden   loma, sellainen "puolipalkallinen"  ja kova hinku  jotakin teherä.....ja mä tein....
Yks aamu luin Hesarista että yksi firma Camdell,   tarjosi kuorma-auton kuljettajaa  noin  vuodeksi, Mikonkadulla  ja sinne heti aamulla  tryykäsin.Toimisto ,lehden mukaan avattiin kello 08,00  ja koska halusin sen työn menin sinne  norkoilemaan  jo kello    viiden paikkailla. Ovet olivat auki  siihen rakennukseen, taikka käytävä sinne, mutta toimisto/konttuuri  oli kiinni.
Juu.
Kuuden  paikkeilla  käytävän ovi aukesi ja sinne käveli   lihavahko  tumma   mies, avasi toimisto/kontturin oven  ja kysyi minulta  mikä mies ja mitä asiaa ??
"Tulin  Hesarin lehtiilimootuksen takia sitä kuarmaautokuskin vuaksi sanoin....mullon ammattirekkakortti ollu  jo vuaresta    tuhatyhyreksansataakuuskymmentäneliä vastasin..joten............ja jatkoin  mullon myäskin armeijjaijalta hyäkkäysvaunukortti, sekä erikooskuliettajalupa  tykkilavetti/kaikkimuu ja meinasin että jos saisin  tyäpaikan ".
"Mitä??....huudahti  tumma mies...mitä ??...mitä sinä puhut ?....mistäpäin olet kotoisin ?"
"Alahärmästähän mä  ..vastasin....pohojanmaalta....syntyperääneen  härmänhäjy....vanhempieni mukaan  vähä sukua isoontalon antille ja ....."
......
Ja  niin me siinä avatun  oven edessä puheltiin ,   mies kutsui sisään  toimistoon, otti laatikostaan paperia sekä kynän sekä sanoi...:
"Nyt  heti kirjoitat joitakin sanoja/lauseita  Härmän murteella...".......ja mä alootin...
Prunni....hinkki...vintti...ränkky....lehemä...nisu...ankkastokki...kruppi...mullon...sullon...meillon..teillon..tulukaa...räveli...hilakku...klasi....emmä...siinon...he...kruuvvi....ylypiä...päässilimä...ranstakka..kettumaakari....kolli....pöliä....mönkiääneen...jalaka....selekä...persposki...ennoo....soot...mihinä...tos on..
pruukata...kurkiaaneen... pylyväs....rustinki....kaharen...pelekään.....ja..ja..ja..ja....
Raapustelin koko sivun pituisen    härmälääsen sanaston  ja kyllä herra pomo oli haltioissaan.
Yhtäkkiä ovi aukesi  ja toimistoon astui nainen,  taisi olla sihteerikkö jolle  herra Camdell sanoi............
"Kuorma-autokuski  on jo  löytynyt....laita  käytävän oveen lappu, johon kirjootat  että  työpaikka  on täytetty...".....ja niin nainen tekikin...
Pomoni kehui minnuu  vuolaasti....."olen  aina halunnut tavata  ja jutella aidon pohojalaasen kanssa...he ovat  rehellistä sekä jämptiä porukkaa....sinä olet  sellainen...saat hyvän työn vuodeksi  ja jos sen jälkeen haluat, niin voit jäädä yhtiöön  pitemmäksikin aikaa......"
Ja me käteltiin ja seuraavana  aamuna olin jo kuorma-auton ratissa, keskellä Hesaa, hain tullista tavaraa  ja ne vein asiakkaille....juu..
Ainiin....
3 kuukauden  päästä  sain apulaiseksi  hontelon kollin , joka oli pomoni sisaren poika, laiska  kun  mato ja ......yksi kaunis päivä  kyllästyin apulaiseeni ja flataasin häntä turpaan.  Noh...lopputili tuli että  kahahti.....vaikka olin härmäläänen.

Ekku Mattila.