lauantai 17. joulukuuta 2016

Jurvan mies ja 500 markkaani....

17/12-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.Joulumuistoja pukkaa.......
Paikka  Jalasjärvi..
Aika noin 1987.....muutama päivä ennen Joulua...

Luoksemme tuli kylään eräs Jurvalainen pariskunta, Niemenkylässä  asuivat siihen aikaan, lähellä kylän koulua  ja  asuvat  edelleenkin  samassa  pikkumökissään.  Kun kaffia juotiin  pariskunnan  mies oli todella murheissaan...."Joulu on tulossa....mutta rahaa ei ole...ei saada ruokaa..ei kinkkua ..ei mitään...rahat ovat kaikki....voi..voi..apealta tuntuu....todella masentaa....todella ".
..voi..voi".
"Nooh..sanoin..ei hätää....kyllä se siitä suttaantuu......ei kannata murehtia  turhaan..kyllä se sitä..."
Kyllä se siitä.
Niin  me siinä juteltiin, vähän sitä ja vähäsen tätä , ilmoistakin  raatattiin ,mites auto on  kestänyt..ja sillai....vähän kaikkea....posmellettiin.
Niin aika kului , tunti/pari  taisi mennä ja Jurvan pariskunta  kotiinsa lähtöä  tekemään...ja minä ulko-ovelle heitä saattamaan...
"Hei ny taas.. sanoin....nähdään Joulun jälkeen....hei hei..."....
Mutta:  pariskunnan miehelle  annoin 500 markkaa..."puhtaana" käteen.....viissatasen...tossa on lausahdin...tulee teillekin Joulu...ruokaa saatte...pullaa ja  piparia...kinkkukin  vielä.....tos on....ei tartte maksaa takaasin....hyvää Joulua  ".
Voiettääääh....mies huudahti..salamana nappasi ojentamani  viissatasen  lompakkoonsa....sinne sen työnsi muiden setelien joukkoon....sillä niitä oli näköjään aika nippu  äijällä ennestään.!!??
Enkä minä kehdanut  sitä takaisin itselleni ottaa. Luulin että heillä ei todellakaan ole rahaa...mutta erehdyin pahasti. Voihan elevetti  mikä mies ajattelin , voi paska.
¤¤¤
Niinkului Joulu...arki tuli ja pihaamme  ajoi tuttu Jurvalainen pariskunta. Nainen kiiruhti  luokseni  ja halusi asiakkaakseni..niin me  tietäjänhuoneeseen   mentiin...ja nainen aloitti :
"Voi että mua hävettää  Ekku....se viissatanen  meni  viinakauppaan kaikki tyynni...mieheni koko rahalla osti viinaa ja  oli kännissä monta päivää...nykkin sillä on jumalatoon krapula...voi että mua hävettää.....voi ettäääh".
Tälläinen mies  hän oli....Jurvasta.
Juu.

Ekku Mattila.