tiistai 13. joulukuuta 2016

Sian... "kamala" ...loppu....iiiiiiiiiiikkkgk....tumps!

13/12-2016.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Joulun kunniaksi....hehheh..

Meillä Alahärmän kodissa tapettiin possu noin  viikkoa ennen Joulua.
Oli vuosi jotakin 1956.
Siantappaja oli aina sama.....nainen...(kutsutaan häntä vaikka Amaliaksi) Suon Markun  kasvattimummu...ja iskelmälaulaja LAURI TÄHKÄ  (Jarkko Suo) on tämän Markun poika.
Amalia asui meiltä noin 500 metrin päässä.
Ja asiaan...:
Aamulla varhain.....kuuden paikkeilla  Amalia meille ajeli polkupyörällä , jonka  jopparilla oli rottinkinen laukku ja siinä terävä kirves ,sekä kaksi/kolme vielä terävämpää puukkoa.  Niillä kaltattiin  kuolleelta   sialta karvat...juu.
Sitten  navettaan, jossa  tuleva jouluateria  rauhallisena köllötteli. Äitee vei sian  eteen astian ,jossa oli kaikkea sialle  maistuvaa....pullaa,perunaa, leippää, siis sellaista josta possu  takuulla pitää.
Nam. Röh.
Kun sika  viimeistä ateriaansa  hotki , niin   Amalia  siirtyi hajareisin  porsaan  ylle, niin että sen pää jäi Amalian   jalkojen väliin.....nosti kirveensä hamarapuolen  ylös.....ja iski sillä possua nuppiin.
Pums...
Ja iiiiiiiiiiikkkkkkkgggiiiiigg....!!!
Tarkoituksenahan oli vain tainnuttaa sika. Sitten siltä kurkut  auki, että veri  valui pois astiaan, sekä sitten raahata puolikuollut  possu kalttauspöydälle, jossa kuuman veden kanssa  siltä  karvat poistettiin terävällä puukolla.
Kirves osui sikaa korvan paikkeille...ja salamana  se kirvasi  karkuun pois navetan avatusta ovesta...me , Amalia , Äiteeni, Isäni ja mä itte,  tietysti jumalatoonta  vauhtia sen perään...Se juoksi  täyttä ravia  ns toiskanmäelle, vanhan naapurimme tyhjälle tontille lumi vain pöläji  sinnetänne. Ja mua nauratti niinmaan erkeleesti.  Sillä sika, varmasti  kirveen tällistä  johtuen ,juoksi  vinossa  asennossa   ja Amalia  sen perässä hamhenhelemat  heilahdellen. Polviin saakka  olleet villahousut ne vilkkui....meinaan Amalialta...
hehhehehheh...
Nooh...me saatiin sika piiritettyä. Takajaloista  raahattiin edelleen kiljuva sika navetan eteen , Amalia nosti uudelleen kirveensä  ja nyt osui....TUMS....
Igrh...röh...pöts.
Ainiin...voi että se klasusoppa oli mukamas hyvää..siihen ..en taida enempää kertoa...mitä se sisälsi ja se mustamakkara...en siitäkään tämän enempää....ja sian kieli....eh.....noniin...mutta se kinkku se oli poijat maukasta...soli vilja/leippä/puuro/peruna/possua.
Ainiin....vuonna 1969  lopetin kinkun  syömisen. Enkä hetkeen aikaan sitä edelleenkään syä.
Ettei vaan...??...Iiiikkkkkgg....ja Tumps...ole syynä.?

Ekku Mattila.