keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Kumisaappaat..numero 46....vuosi 1958.

25/1-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Pääsin  koulun kesäloman aikana Jepualla olevalle  Kimon minkkitarhalle  juottamaan elukoita.
Juu. Taisi olla vuosi   1958.
12 ikäinen kloppi olin.
Palkkaakin sain, tottakait. Noin  30 markkaa  kuukaudessa. Ekatili tuli  Shekin  muodossa ja se vaihtamaan rahaksi  minkkitarhan  lähellä olevalla kaupassa. Muttuisen oloinen vanha akka rahat käteeni työnsi, taisi olla nainen  jopa  40  vuotias.
Heh.
Ja kovaa vauhtia kotiini polkupyörällä. Hiekka vaan rapaji ja pöly lensi. "Jaahas..sanoi äitini....menhän ensiviikolla  ostamaan sulle kumisaaphat , volthiin , Heikkilän  kauphan..".....ja niinhän me sitten tehtiinkin.
"Niissä pitää olla kasvunvaraa..äitini sanoi myyjälle....poika  kasvaa niin nopiaa  ettääh.....jos  nua  Kontiot ostethan.......äiteeni sanoi  kauppiaalle.........ja  minä maksoin. Tilistäni jäi  vajaa  kymmenen  markkaa.
Oijee.
¤¤¤
Kesällä 1982  menin  syntymäkotini vinttiä tonkimaan. Jos oikein  muistan niin vanhoja  Tex  Villereitä  etsin.Sellaisia  Lännensarjakuvia. Jos niitä nyt olisi ,  vaikka  vuodelta 1956...yhden arvo olisi tänäpäivänä sellaiset  300  Euroa.Kappale.  Villereitä en enää löytänyt, mutta yhdessä  laatikossa  oli  uudet kumisaappaat. Ne  oli käyttämättömät ja  paffilaatikossa Jeppojef....ja muuta Ruottinkiälistä  tekstiä......numero   46.
!!!!!!????
Saappaat oli juuri samat, jokka  äiteeni mulle valitsi  1958...."kasvunvaraa".... Ne jäi  käyttämättä.
Noli liian suuret.

Ekku Mattila.