perjantai 20. tammikuuta 2017

Kurikkalainen noita-akka sai "tuta"...1992.

20/-2017.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Noin vuonna 1992 sain asiakkakseni Kurikkalaasen pariskunnan, jolla oli ongelma.
Oli..oli.
He asuivat omakotitalossa , omistivat kaksi hevosta, jotka liikkuivat koko kesän  talon lähellä olevalla aidatulla pellolla ja vain talven ajaksi hepat siirtyivät tallin sisätiloihin.
Heidän naapurinaan eleli  vanha leskinainen , ruttuinen , sekä pienikokoinen ja myös minun mielestäni (kun valokuvia näin ) hän  oli ihan noita-akan näköinen.
Naamastaankin oli kuin  vaippa-apinan  persepuoli...
Sanotaan häntä vaikka Mantaksi.
Jo parina kesänä pariskunnan hevoset olivat käyttäytyneet   kummallisesti. Ne   selvästi pelkäsivät  vesikaukaloa, josta juomaa saivat ja saattoi mennä useita tunteja ennenkuin uskalsivat vettä juoda.........
Ja silloinkin  hyvin varovasti sen tekivät.  Jotakin hepat arastelivat.  Isäntä siitä selvää ottamaan ja aamulla varhain hevosten laidunta  silmällä pitämään.  Ja selvisihän se.  Isäntä näki yhtenä kesä--aamuna naapurinsa noita-akan  hiljalleen  lähestyvän hevoshakaa , muovipussi  kädessään  ja juottokaukalon kohdalla   pussin tyhjensi  siihen ja kovaa haipakkaa takaisin metsän suojaan. Josta oli tullutkin .
Isäntä kiiruusti paikalle.  Hevosten vesikaukalossa   uiskenteli   3  elävää   kyykäärmettä , aikalailla  vihaisena  vielä  ja isäntä samoin.Hän puolijuoksua  noita-akan  perään , saavutti    mummun ja antoi sanan säilän tulla.
Ja Manta  väitti vastaan...tyyliin...."mitäsä höpäjät...minäkö mukamas käärmeitä  teirän hevosjuottokaukaloon....ookko sä ihan hullu.." Manta siis kielsi kaiken.
Oli akalla  luonnetta.
Sanoin pariskunnalle että laittakaa pyöreä peili, kooltaan   noin   10 senttinen , naapurinne noita-akan  taloa  kohden , teidän   talonne  etupuolelle ja  jokainen, joka  pahaa teitä kohtaan tahtoo, tulee saamaan sen 77 kertaisesti itselleen takaisin.
Ja niin he lähtivät, kuulemma jo samana iltana peilin  ostivat, sen kiinnittivät  talonsa  seinään ja niin kului  muutama  viikko.
Senjälkeen  pariskunta  tuli uudelleen luokseni mukanaan  Kurikkalainen lehti , jossa luki.
"Vanha nainen , jäi  jalkakäytävällä  nuoren mopopojan yliajamaksi, seurauksella, että nainen  löi päänsä katuun ja menehtyi saamiinsa vammoihin  seuraavana  päivänä Seinäjoen keskussairaalassa"......
¤¤¤
77  kertaa .....jos hyvää haluaa.... saa itselleen hyvän 77 kertaisesti takaisin...mutta jos....??..
Niinpä.

Ekku Mattila.